Kadınlar ve erkekler arasındaki eğitimdeki gelişim farkları da dikkat çekici. Aynı yaş grubundaki kadınlarda yükseköğretim mezun oranı 2008’den 2024’e %12,5’ten %48,9’a yükselirken, erkeklerde bu oran %14,6’dan %41,1’e çıktı. Bu durum, kadınların eğitimde daha hızlı ilerlediğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Türkiye genelinde ise 25-34 yaş grubunda yükseköğretim mezun oranı %42,9 olurken, bu oran OECD ortalaması olan %47,4’e yaklaşmış durumda. OECD ülkeleri arasında Güney Kore %69,6 ile en yüksek mezun oranına sahipken, Meksika %27,3 ile en düşük seviyede yer aldı. Ayrıca 25 yaş ve üzerindeki nüfusta yükseköğretim mezunlarının oranı da 2008’de %9,8 iken 2024’te %25,3’e yükseldi.
Ortalama eğitim süresi bakımından ise Ankara 10,8 yıl ile ilk sırada yer aldı. Ankara’yı İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti. Ortalama eğitim süresinin en düşük olduğu iller ise Ağrı, Şanlıurfa, Muş, Kastamonu ve Van oldu. Son on yılda ortalama eğitim süresinde en yüksek artış ise %51,6 ile Şırnak’ta gerçekleşti.
TÜİK verileri, Türkiye’de eğitim seviyesinin her geçen yıl yükseldiğini, özellikle genç nüfus ve kadınların eğitim alanındaki ilerlemelerinin umut verici olduğunu ortaya koyuyor. Aksaray gibi illerdeki bu artışlar, bölgesel gelişim açısından da önemli sinyaller taşıyor. Eğitim alanındaki bu ilerlemelerin, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da olumlu katkılar sağlaması bekleniyor.
Haber Merkezi