Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Turan Soğukoluk başkanlık etti. Toplantıda kurum temsilcileri söz alarak devam eden projelere ilişkin bilgi verdi.
Enerji iletim hattı ve tarihi yapılar ön planda
Aksaray’ın Nebiyat Projesi kapsamında 54 bin metre uzunluğunda enerji iletim hattı döşendiğini ve bu yatırımın 264 milyon TL değerinde olduğunu belirtti. Ayrıca E-TÜRK çalışmaları kapsamında 2025 yılı itibarıyla sahada faaliyetlere başlandığı ifade edildi.
Restorasyon çalışmaları kapsamında ise, eski doluca yapısı, bir kilise-cami ve İmam Ali adlı yapı üzerinde çalışmalar yürütüldüğü açıklandı. Bu projelerin zemin ve malzeme etütlerinin kış aylarında tamamlandığı, yakın zamanda imalat aşamasına geçileceği belirtildi.
Orman ve doğa turizmi yatırımları dikkat çekti!
Orman Müdürlüğü temsilcisi Hakan Akçe, Aksaray’da 4 orman parkı, 4-5 bal ormanı ve 1 ekoturizm alanı bulunduğunu açıkladı. 2025 yılı kapsamında 15 milyon 685 bin TL bütçeli 4 ayrı projenin sürdüğünü ifade etti.
Orman kadastrosu, orman köyleri etütleri ve ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili projelerin ihale aşamasında olduğunu belirten Akçe, bahar ayında ihalenin yapılıp sonbaharda dikimlerin tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Yollar, tüneller ve bağlantılar… Karayolları yatırımları açıklandı!
Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Hakan Akçeden ise Aksaray’daki yol yatırımları hakkında bilgi verdi. 2025 yılı kapsamında 2 büyük projenin sürdüğünü belirten Akçeden, toplam proje tutarının 3.35 milyar TL, bu yılki harcamanın ise 545 milyon TL olduğunu söyledi.
Devam eden yol projeleri şunlar:
•Aksaray-Ortaköy yolu: 44.3 kilometrelik bölünmüş yolun 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
•Aksaray-Nevşehir yolu: Toplamda 17.4 kilometresi tamamlandı; 2025 yılında 13.9 kilometrelik bölümde daha çalışma yapılacak.
•Ayrıca, yol bakım, trafik hizmetleri ve kamulaştırma çalışmaları için toplam 13 milyon TL bütçe ayrıldığı bilgisi paylaşıldı.
Köy yolları ve ulaşım sorunları gündeme taşındı
Toplantının soru-cevap bölümünde söz alan Gülağaç Belediye Başkanı, Gülağaç-Kireçlik arasındaki yolun bozukluğu nedeniyle vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Karayolları yetkilileri ise Kireçlik yoluyla ilgili proje çalışmalarının devam ettiğini ve bölgenin öncelikli planlamaya alındığını söyledi.
Toplantı olumlu bir havada tamamlandı
Projelerin seyrine dair yapılan sunumların ardından kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi vurgusu yapıldı. Katılımcılar, yatırımların Aksaray’ın kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade ederek toplantıdan memnun ayrıldı.
Fatma Altınok