Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da belediyelikten düşürülen o köy, şimdi eşsiz güzelliği ile ön plana çıkıyor!

Aksaray’ın sevilen ve son

Aksaray’ın sevilen ve son zamanlarda adı sıkça duyulan lokasyonlarından bir tanesi olan Ilısu, doğal güzellikleri ile vatandaşların dikkatini çekmeye devam ediyor. Şelalesi ile görenleri büyüleyen Ilısu’nun nerede olduğu ve ulaşımın nasıl sağlandığı, bölgeye dair merak edilenler arasında yer alırken, yalnızca Aksaraylı vatandaşlar tarafından değil Türkiye genelinde pek çok kişi tarafından Ilısu’ya gidilmenin çeşitli yolları aranıyor.

Ilısu’nun kısa tarihi

Bölgenin ne zaman kurulduğuna dair net bir bilgi olmamakla birlikte 1919 yılından bu yana Ilısu ismi ile anılan bu köy, Aksaray’ın sevilen ilçelerinden birisi olan Güzelyurt kapsamında bulunuyor. 31 Aralık 1987 tarihi itibariyle belediye statüsünü alan bu köy beldeye dönüşüyor. Daha sonra ise nüfusun 2000 kişinin altına düşmesi nedeniyle yeniden statüsü alınıyor ve köy olmaya devam ediyor.

Görenleri büyüleyen doğal güzellik; Dipsiz Şelale

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı bir köy olan Ilısu, son zamanlarda özellikle Dipsiz Şelalesi ile ön plana çıkıyor. Şelale’nin konumu, görenler tarafından eşsiz bir doğa harikası olarak nitelendirilmesi ve mevcuttaki varlığını koruması nedeniyle oldukça beğeniliyor. Melendiz Çayına dökülen, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde ve 12 metre genişliğinde bu olan bu şelale aynı zamanda Ilısu Şelalesi olarak da biliniyor. Doğaseverlerin de ilgisini çeken bu şelale, yaz kış eşsiz bir görsel şölen vaat ediyor.

Roma dönemi esintileri

Ilısu Köyü’ne dair ilgi uyandıran pek çok şey bulunurken bunların en başında Dipsiz Şelale gelse de bölgede bulunan güzellikler yalnızca bununla sınırlı değil. Ilısu Köyü kapsamında yer alan Melendiz Çayı üzerine kurulmuş olan üç gözlü taş köprü ve hemen yanında bulunan tarihi hamam, aynı zamanda Roma dönemine dair eserlerin olabileceğine dair de fikir veriyor. Bölgenin, Ihlara Vadisi’nin devamı niteliğini taşıdığı düşünülürken kasabanın güney yamaçlarında bulunan Bizans kiliselerinin, kasabanın Romalılar döneminde kurulmuş olduğunu gösterebileceği düşünülüyor.

Bölgeye ulaşım sağlamak için

Gerek tarihi açıdan, gerekse doğal güzellikleri bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan Ilısu’yu ziyaret etmek isteyen Aksaraylı vatandaşların bölgeye nasıl ulaşım sağlayacağı da merak konusu oluyor. Aksaray merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Ilısu’ya otomobil ile gidilebileceği gibi Aksaray’dan kalkan Güzelyurt otobüsleri ile de bölgeye ulaşım sağlamak mümkün.

Aksaray’ın saklı güzelliklerinden birisi olan Ilısu hakkında açıklama yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Aksaray’a gelmeniz için sebeplerden biri de Dipsiz Şelale ve Ilısu… Muhteşem doğa harikası ile sizi bekliyor” ifadelerine yer verdi.

Haber: Ağustos Gerçe