Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da 20 bin TL’ye çalışacak çoban bulmak zor

Geçimini tarım ve hayvancık

Geçimini tarım ve hayvancık ile sağlayan kişiler arasında, Aksaray’da sürü yöneticisi (çoban) bulunamıyor. Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’da, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahipler, çoban bulmakta zor zamanlar yaşıyor.
Aylık 20 bin TL’ye çalışacak çoban bulmak konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Bir dönem, iş bulamayanlar için önerilen çobanlık, şu sıralar neredeyse kıymete bindi. Dolgun maaşa rağmen, çoban olmak isteyeni bulmak zorlaştı. İnternet sitelerinde onlarca, “Çoban arıyorum” ilanı bulunuyor. Çobana ilimizde aylık 20 bin TL ödeniyor ama yine de çoban bulmakta zorluk yaşıyoruz. Çoban bulunamaması, Türkiye’de hayvancılık yapılan neredeyse tüm bölgelerde, en büyük sıkıntı haline geldi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahipleri çoban arıyor ama ne yazık ki bulamıyoruz. Sürekli bir çoban arayışları var ancak bulmak neredeyse imkânsız.” diyerek çoban bulmakta yaşanan zorluğu ifade etti.

Sözlerinin devamında hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta çoban bulmanın zorluğuna değinen İl Müdürü Saklav, “Çobanlık yapmak isteyeni bulamıyoruz. Çoban arayışımız hep var ama çoban yok. Çobanlık algısı birçok kişi tarafından olumsuz bir algı yarattığından tercih edilmiyor. Küçükbaş yetiştiriciliğinde çoban sorunu son beş yılın en birincil sorunu olmuştur. Bu sorun aynı zamanda büyükbaş ve kanatlı sektöründe de var. Bugün bir çobanın işletmeye aylık 20 bin TL üzerinde maliyeti vardır. Sürü yöneticiliğini (çoban) düşünenler İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden bilgi alabilirler.” ifadelerine yer verdi.

Haber: Ağustos Gerçe