Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray Valiliği’nden anız yangını uyarısı: Çok ağır cezalar kapıda!

Aksaray Valiliği, anız yakmanın doğa ve çevre üzerinde ciddi zararlara yol açtığını vurgulayan bir basın duyurusu yayımladı. Çiftçilere yönelik uyarıda bulunan valilik, anız yakmanın toprağa ve ekosisteme verdiği zararları anlattı ve bu yasağa uymayanların cezalandırılacağını belirtti.

Aksaray Valiliği, anız yakmanın

Aksaray Valiliği, hasat sonrasında anız yakmanın neden olduğu yangınlar konusunda çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Valiliğin yayımladığı basın duyurusunda, anız yakmanın hem toprağa hem de çevreye ciddi zararlar verdiği ifade edildi. Ayrıca, bu yangınların tarım ve orman alanları ile yerleşim yerlerine de zarar verebileceği belirtildi. Diyarbakır ve Mardin illerinde meydana gelen anız yangınları örnek gösterilerek, benzer olayların Aksaray’da yaşanmaması için çiftçilerin anız yakmamaları gerektiği vurgulandı.

Anız yakmanın, topraktaki faydalı canlıları ve organik maddeleri yok ettiği, bu nedenle toprak verimliliğinin düştüğü ve toprağın zamanla çölleştirildiği belirtildi. Yangın sonrası rüzgar erozyonunun arttığı ve toprağın değerli üst katmanlarının rüzgar ve su ile taşınarak yok olduğu ifade edildi. Ayrıca, anız yakmanın doğal dengeyi bozarak zararlı böcekler ve hastalıkların çoğalmasına neden olduğu açıklandı.

Anız yangınlarının önlenmesi için alternatif yöntemler öneren valilik, hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın parçalanarak toprağa karıştırılmasını tavsiye etti. Bu yöntemlerin toprağa birçok fayda sağladığı ve anız yakmanın doğuracağı zararları önlediği vurgulandı.

Son olarak, anız yakıldığını gören veya duyan vatandaşların derhal yetkililere bildirmeleri istendi. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2024 yılına kadar geçerli Çevre Kanunu ve ilgili diğer kanunlar gereğince cezai işlem yapılacağı belirtildi.

Ağustos Gerçe