Aksaray merkeze bağlı Taşpınar beldesinde ilmek ilmek dokunan, Taşpınar beldesinin ismini tüm dünyaya tanıtan, düğünlerde gelin kızlara çeyiz olarak verilen tarihi Taşpınar halısı tarihe meydan okumaya devam ediyor. Her ilmeği alın teri, göz nuru; her deseni bir öykü olan “Taşpınar Halısı” Anadolu insanının duygu ve düşüncelerinin motiflere yansımış halidir. Taşpınar, Orta Asya’da başlayan Türk halı geleneğini Anadolu’da en iyi temsil eden yerlerden biridir.
Yüzyıllardır özelliğini koruyan Taşpınar Halısı; atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıyla özgün bir karaktere sahip, dokuma tekniği, ilmek sayısı ve atkı ipliğinde kullanılan kök boyası ile Taşpınar Halısı kalite ve farkını adeta zamana karşı meydan okuyarak adından bahsettirmeye devam ediyor.
Tarihi Taşpınar halısı Hasandağı’nın eteklerinde yetişen bitkilerden elde edilen kök boyası, Taşpınar halılarında geleneğe bağlılığın bir göstergesi olarak genelde koyu kırmızı ve koyu mavi renklerle zamana meydan okumaya devam ediyor. Taban, kelle, çift somya, minder, namazlağı, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü türünde dokunan Taşpınar halılarında ana motifi oluşturan madalyon düzeni çerçeve bordürlerle bezenerek aradaki boşluklar gözü dinlendiren dekoratif bir desene dönüşüyor. Adından sıkça bahsettiren tarihi Taşpınar halısı hem zamana meydan okuyor hemde günümüzde maddi değeri ile ev hanımlarının ev ekonomisine katkı sağlamasına yardımcı olmaya devam ediyor. İlmek ilmek dokunan Taşpınar halısı kimi zaman sevincin heyecanın ilmek ilmek dokunmasıyla günümüzde değerini korumaya devam ediyor .
Haber: Fatma Altınok