Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AKSARAY MUHTEŞEM BİR FESTİVALE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

2.kılıçaslan temalı 33. ihlara

2.kılıçaslan temalı 33. ihlara kültür ve spor festivali büyük İlgi gördü

 “geçmişten günümüze ne varsabu festivalde” başlığı altında düzenlenen 2. kılıçarslan temalı 33. ihlarakültür ve spor festivaline ev sahipliği yapan aksaray belediyesi, muhteşem birorganizasyona imza attı. 

17-23 eylül tarihleri arasında kılıçarslan parkı içindegerçekleşen anadolu el sanatları yeniden hayat bulduğu ve unutulmaya yüz tutmuşgeleneksel çocuk oyunlarının yer aldığı festivali 1 hafta boyunca  binlerce kişi ziyaret etti.  belediye başkanı haluk Şahin yazgı, anadolu’nunkapılarını açan 1071’de malazgirt zaferinin ardından, anadolu’nun tapusunualdığımız 17 eylül 1176’da yapılan miryokefalon zaferi’nin yıl dönümünde buetkinliği yaptıklarını söyledi.

dünya etnospor konfederasyonu, okçular vakfının ve türkiyegeleneksel spor dalları federasyonu katkılarıyla düzenlenen ihlara kültür vespor festivalinin 6’ncı gününde gerçekleşen etkinliklerine dünya etnosporkonfederasyonu başkanı bilal erdoğan, cumhurbaşkanı başdanışmanı ve okçularvakfı mütevelli heyeti başkanı haydar ali yıldız, trt genel müdürü İbrahimeren, türkiye geleneksel spor dalları federasyonu başkanı hakan kazancı, valiaykut pekmez, ak parti milletvekili cengiz aydoğdu, belediye başkanı halukŞahin yazgı, ak parti İl başkanı hüseyin altınsoy, merkez İlçe başkanı hamza aktürkile birlikte kamu kurum ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

geleneksel sporların unutulmaması gerektiğini açıklayan dünyaetnospor konfederasyonu başkanı bilal erdoğan “Çocuklarınızı gelenekselsporlarla muhakkak buluşturmaya çalışın” çağrısında bulundu.

beraberindekiler birlikte festival alanını gezen bilalerdoğan, “burada bugün ok atanlar, burada bugün güreşleri izleyenler, bugünburada atlı sporları, gösterileri izleyenler, kendi hayatlarına acaba bunlarıkatabiliyorlar mı? bunun çalışmasını yapalım. yani biz at üzerinde destanlaryazmış bir ecdadın torunlarıyız. acaba kaç tanemiz at biniyor? at binmek sadeceböyle kısıtlı bir elit kesimin sporu mu yoksa acaba bu türk’ün sporuysa bütünanadolu’nun sporu mu veya ok atmak? sadece bugün ok atmakla bırakmayın, okçuluksporunu benimsemeye çalışın. Çocuklarda dikkat dağınıklığını gidermedepedagoglar tarafından tavsiye ediliyor. bu bizim kendi sporumuz. başka biryerden ithal edilmiş şey değil. dolayısıyla ben bütün annelere babalarasesleniyorum. Çocuklarımız bugün burada eğleniyorlar. bize ait olanlarla daeğlenmek mümkün. bize ait olanlarla da zaman geçirmek mümkün. sadece dışarıdanithal ettiklerimize muhtaç, mahkum değiliz. onlar da tamam. biz batı’nınkültürünü silmeye, yok etmeye falan kalkışmıyoruz ama bizim kültürümüzü yoketmeden, bizim kültürümüzü yaşatarak bunu yapmak zorundayız” diye konuştu.

kılıçarslan parkında “geçmişten günümüze ne varsa bufestivalde” sloganıyla düzenlenen ve 7 gün süren festivalde, türk dünyasına,orta asya ve anadolu’ya özgü gelenekler hayat buldu.

festİval yoĞun İlgİ gÖrdÜ

festivalin 2. kılıçarslan teması ile gerçekleştiği içinfestival de alanının içerisinde sultan 2. kılıçarslan’ı simgeleyen otağkuruldu. bu otağ çevresine yeni otağlar kurularak park içine oba kuruldu. tarihteyolculuğa çıkılması için her ayrıntının düşünüldüğü festivalde, ziyaretçilerigirişte savaşçı kostümleri giymiş askerler karşıladı. festivalin başladığınıduyurmak için kös davullara vuruldu. demirci çekil ve örs ile demir dövdü.

hasır örme, halıcılık, kök boya gibi türk gelenekseladetleri oba girişinde ziyaretçilere tanıtılırken bakırcı ve kalaycı gününiçerisinde bakırları kalayladı.

atlı akrobasi, atlı okçuluk ve cirit oyunları izleyenleriadeta büyüledi. yüzlerce kişi atlı akrobasi gösterisini ayakta alkışladı.

kılıçarslan parkı içinde gerçekleşen festival hafta boyunca ziyaretçiakınına uğradı. festival alanında ayrıca aksaray’ın manevi önderleri ve türktarihine damga vuran devlet adamlarının daha yakından tanıtılması için otağlarkuruldu. kurulan otağdan ziyaretçilere bilgiler ve kıssalar aktarıldı.

türk ata sporumuz güreş, festivalin olmazda olmazlarındandı.er meydanına çıkan pehlivanlar birbirleriyle kıyasıya mücadele etti.

evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “anadolu’da bir aslangördüm’ dediği malaklılar, ziyaretçileri her zamanki gibi büyük hayranlıkuyandırdı.

geleneksel türk oyunlarından olan aşık atma, Çember oyunları,mangala turnuvası, mas güreşleri, okçuluk, topaç oyunları festivalde renkligörüntüler oluşturdu. ziyaretçiler bu festival ile binlerce yıl öncesineyolculuk etti.

katılımcıların etkinlik alanını dolaştığında tarihte biryolculuk yaptığını anlatan yazgı, “festivalimize gelenler, tam 800 yıl geriyegitmek suretiyle aksaray’ımızın eski coğrafyasını, kültürünü, medeniyetini birkere daha görmüş oldular” dedi.

ihlara kültür ve spor festivali, aksaray belediyesinin düzenlediğifotoğraf yarışması ödül töreni ile son buldu.

halkımızaÇok teşekkür ediyorum

17-23 eylül tarihleri arasında gerçekleşen 2. kılıçarslantemalı 33. ihlara kültür ve spor festivali ile ilgili konuşan belediye başkanıhaluk Şahin yazgı, “geçmiş tarihimize ve kent kültürümüze ışık tutun birfestivali daha geride bırakmış bulunuyoruz. festivalimize katkılarınıesirgemeyen aksaray valiliğimiz başta olmak üzere dünya etnosporkonfederasyonu, okçular vakfı ve türkiye geleneksel spor dalları federasyonuile bizleri festivalde yalnız bırakmayan halkımıza gönülden teşekkür ediyorum”diye konuştu.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Belediyesi tarafından şehir içerisinde
Sıradaki Haber Aksaray Belediyesi, durak üretmeye devam ediyor