Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray ESOB Başkanı Doğan Ceylan; “Gurbetçiler, esnafa can suyu oldu”

Türkiye’de ürünlerin fiyatlarının yükselmesinin

Türkiye’de ürünlerin fiyatlarının yükselmesinin sebebinin zincir mağazalardan kaynaklandığını ifade eden Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Doğan Ceylan, zincir mağazalarda denetimlerin arttırılması gerektiğini vurguladı. Yaşanan ekonomik zorlukların geçici olduğunu ve istikrar sürdüğü sürece kısa bir sürede bu sürecin atlatılacağını dile getiren Ceylan, “Güçlü bir iktidarımız var. Bu süreci atlatacağız.” dedi. Gurbetçilerin gelişinin ekonomiye can suyu olduğunu belirten Ceylan, düğün sezonunun da ekonomi de bir rahatlamaya sebep olduğunu söyledi.

6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem, pandemi süreci ve sonrasında yapılan seçimlerle birlikte Türkiye’nin ekonomik olarak zor bir sürece girdiğini dile getiren Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Doğan Ceylan, “Bugünlerin geçici olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da bugünlerin 6 ila 9 ay gibi kısa bir süre içerisinde atlatılacağını ve ekonominin tekrar düzeleceğini ifade etti.” dedi.

Esnaf ve sanatkârlara verilen kredilerde bir düşüş olduğunu ifade eden Doğan Ceylan, “Daha önce esnaflarımıza, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 500 bin lira civarında verilirken şimdi bu kredilerin 200-250 bin liraya kadar düştüğünü söyleyen Ceylan, “Bunun sebebi de yaşanan depremden kaynaklanmaktadır. “Deprem bölgesinde ki insanlarımızın evleri ve iş yerleri yıkıldığı için devletimiz o bölgeyi tekrar şehirleştirme adına adımlar attı. Bunun içinde ekonomimizde bazı zorluklar, darlıklar yaşıyoruz. Osmanlı döneminde de, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda da Türk halkı ekonomik olarak çok zayıftı, çok güçsüzdü. Dedelerimizden çarıklarını yedikleri gibi ifadeler duyduk. O günlerde yaşanan zorlukları aşmış bir neslin torunları olarak bugünleri de atlatacağız. Hiçbir tereddüttüm yok. Güçlü bir iktidarımız var. İstikrar olduğu sürece ekonomimiz düzelir” ifadelerine yer verdi.

Ekonomiyi Aksaray penceresinden de değerlendiren Ceylan, “Aksaray’da ki esnaf ve sanatkârlarımız açısından durumu değerlendirdiğimizde, hem mahsullerin üretilip satılmasından sonra hem de gurbetçilerimizin yoğun bir şekilde Aksaray’ımıza gelmesi bizim esnaf ve sanatkârımıza can suyu oldu. Ekonomimize büyük katkı sağladılar. Düğün sezonunda da düğün alışverişlerinin yoğun olması ve gurbetçilerin bıraktığı para Aksaray ekonomisine büyük katkı sağladı. Ekonomik olarak daralıyoruz sonra geri yukarı çıkıyoruz. Bu iniş çıkışlar illa ki olacak. Bunları normal karşılamak lazım. Türkiye o kadar büyük felaketlerin üstesinden geldi ki, hiçbir devletin yardımı olmadan sırf hazineden harcanan paralarla yaralar sarılıyor. O yaraların sarılması içinde, bizde hem teşkilat sorumlusu hem de esnaf olarak devletimizin yanındayız. Herkesin katkısı olması lazım. Devletimiz ihtiyaç duyduğu zaman devletimizin yanındayız” sözlerini kullandı.

Esnaf ve sanatkârların kendi yağlarıyla kavrulduklarını ifade eden Doğan Ceylan, “Bizi esas mağdur edenler esnaf ve sanatkârlarımız değildir. Zincir mağazalar var. Türkiye’yi esas mağdur eden onlar. Fiyatları çıkartan da onlar, geri indirmeyende onlardır.  Yurtdışında bakıldığı zaman Avrupa ülkelerinde pandemi döneminde yükselen fiyatların normal seviyelere geldiğini görüyoruz. Onlarda memur maaşına, emekli maaşına zam olmadan ekonomilerini düzelttiler. Bizde de bu zincir mağazalarda denetimlerin biraz yoğunlaşması ve hesap sorulması lazım. Yeri geliyor devlete bile kafa tutacak sermaye ve güce ulaşıyorlar. Bir zincir mağazanın 10 bin mağazası olduğundan bahsediliyor. Her birinin 10 bin mağazası oldu mu 40-50 bin mağaza yapıyor. Bu 40-50 bin mağaza Türkiye’nin ekonomisini ellerine almışlar. Kendileri istedikleri gibi fiyatları yukarı çekiyorlar. Geri aşağı indirmiyorlar. Alım gücünün arttırılması için bu mağazaların fiyatları indirmesi lazım.” ifadelerini kullanarak açıklamasını noktaladı.

Haber: Ağustos Gerçe