Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray Bilim Festivali 3. Kez Kapılarını Açtı

Aksaray Belediye Başkanı Dr.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer önderliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Aksaray Bilim Festivali büyük bir coşku ile başladı. Üç gün sürecek olan festivalde bilim ve teknolojik ürünler Aksaraylı vatandaşların beğenisine sunuluyor.

“Bilim Dediğimiz Şey İnsanların Hayata Tutunma Hissidir”

Aksaray AK Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu, bu yıl üçüncüsü düzenlenen bilim festivalinde açılış konuşması yaparak gençlere hitap etti. Aydoğdu yaptığı konuşmasında; “Bilim dediğimiz şey insanların hayata tutunma hissidir. Yaşamak için gerekli olan her şey bilimin içinde vardır. Bunun en önemlisi savunma. Zaten dünya tarihinde bilimin gelişmesi hep harp teknolojisi olarak gelişmiştir. Eskiden bir tabir vardı; zamanın ruhu denilirdi. Zamanın ruhu, değişimin ve gelişimin yönüdür. Bugün öyle bir yerdeyiz ki zamanın ruhu artık bilim. Ekonomi değil, hayat tarzı değil, ideolojiler değil. Onlar yine bir şekilde devam ediyor ama özellikle yapay zekadan sonra zamanın ruhu bilim. Hayatımız tehlikede; yapay zekanın nasıl gelişeceği, bunu öngörebilen cins kafalar insandan sonra diyorlar. Çünkü yapay zeka sanki insanın yerini alacak. İnsanla, bizim beynimizle yarışıyor. Dolayısıyla ben Evren Başkanı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Bu tebrik çok önemli bir tebrik, Türkiye çapında bir tebrik. Çünkü zamanın ruhunu yakaladı üçüncüsünü yapıyor, Bilim Festivali. Festival kısmını geçelim ama bilim bütün toplumun gündemi olmalı artık. Bundan 30-40 yıl önce bilgisayarlarla birlikte bilgi çağına giriyoruz denildi. Şimdi farklı bir yere giriyoruz. Şu kadarını söyleyeyim; bundan 13-14 bin yıl önce tarım devrimi toprağı dönüştürdü, 300-400 yıl önce sanayi devrimi demiri dönüştürdü, şimdi de dijital devrim beynimizi dönüştürüyor” şeklinde konuştu.

“Teknofestle Başlayan Bu Işık Aslında 81 İle Yavaş Yavaş Yayılmaya Devam Ediyor”

Aksaray Bilim Festivali için Aksaray’a gelen TÜBİTAK Başkan Vekili Ömer Kökçam, festivalin açılış konuşmasında yer aldı. Kökçam konuşmasında; “Bilimin teknolojinin en temelinde ve en zemininde bu kültürün oluşması için bilim festivalleri bizim için olmazsa olmaz. TÜBİTAK olarak Türkiye’nin her yerinde birçok bilim festivallerini destekliyor ve bu konuda elimizden gelen bütün çaba ve gayreti gösteriyoruz.  Teknofestle başlayan bu ışık aslında 81 ile yavaş yavaş yayılmaya devam ediyor.  Bugün burada Aksaray Bilim Festivalinin üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz.  Geçen yılı itibariyle TÜBİTAK olarak bir paydaşı olarak da bu festivale katılmaktan ve bu festivalle beraber Aksaraylı gençlerimize bilimi teknolojiyi sevdirmekten büyük bir memnuniyet duyuyor festival için Valimize Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. TÜBİTAK bilimin ve teknolojini amiral gemisi olarak aslında her alanda çok önemli çalışmalar yürütmektedir.  Bugün bilim ve toplum faaliyetleri kapsamında destek programlarımızı her geçen gün artıyor ve hemen her alanda gençlerimize, her bölümdeki insan kaynağımıza, dokunmaya gayret ediyoruz.  Türkiye genelinde bu yıl üç binden fazla bilim fuarı gerçekleştirerek milyonlarca gencimize bilimi sevdirme gayreti içinde olduk. Bilim söyleyişleriyle  gençlerimizin zihinlerinde bir ufuk  açmak adına  5 bin 211 bilim söyleyişini  yine TÜBİTAK olarak  bu sene içerisinde  eğitim öğretim dönemi içerisinde  gerçekleştirmiş olduk.  Tüm unlarının yanında  Teknofest gibi organizasyonlarında  çok yoğun bir katılım göstererek  TÜBİTAK olarak  elimizden gelen bütün gayreti  bu ülkemizin geleceği olan gençler için  göstermeye çalışıyoruz” dedi.

Aksaray bilim festivalinde atılan tohumların 10 15 yıl sonra gençler tarafından dünyaya yakışır bir hale getirileceğini ifade eden Vekil Kökçam; “Bu bilim teknolojilerini sevdirmesi noktasında TÜBİTAK yayınları olmazsa olmaz,  bilim teknik, meraklı bilim, bilim çocuk dergilerimizin bu yıl yüzde 400’den fazla abone  sayısı artarak  635 bin  aboneye ulaşmış durumdayız. Her ay 800 bin evimize bu dergilerimizi gösteriyoruz.  Türk gençliğini bu alandaki farkındalığının ve kültürünün de ne kadar arttığını açık bir şekilde göstermektedir.  TÜBİTAK popüler bilim yayınları içerisindeki kitaplarımızdan da sadece bir yıl içerisinde  5 milyondan fazla kitap astığımızı ifade etmek istiyorum.  Bugün savunma sanayisi alanında yapılan başarılarının temeli aslında tüm bu  emek ve gayretin bir çıktısı  olarak görüyoruz. Bugün bilim Aksaray festivalinde atılan tohumların 10 yıl 15 yıl sonra  bu alanlarda ülkemizi  dünyaya yarışır  bir hale getirecek  gençlerimizi  görüyor olacağız” şeklinde konuştu.

 

“Topyekun Bu Algıyı Yüreklerimizde Oluşturmak Önemli”

Bilim Festivalinde konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, gerçekleşen festivalin gençlere hitap eden bir organizasyon olduğunu ifade ederek; “Gençlere hitap eden bir organizasyonundayız. 3 gün sürecek bu festivalde stantları birlikte dolaşacağız. Aslında bu etkinlikte Çelik Kanatlar ve Türk Yıldızlarını da görecektik. Fakat biliyorsunuz ki Kayseri’de yaşanan olayda, şehitlerimizin olduğu bu zamanlarda doğru olmayacağından ileri bir tarihe erteledik. Aksaray Belediye Başkanımıza ben çok teşekkür ederim Sosyal belediyecilik konusunda çok ileri düzeyde faaliyet gösteriyor başkanımız. Her geçen gün bu organizasyonların farkındalığını hissediyoruz. Teknolojide muazzam gelişmeler görüyoruz. ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, T3 Vakfı hepsi sahada. Aksaray Tuz Gölü’nde ROKETSAN’ın etkinlikleri var. Sayın Bakanımız geldiğinde, Tuz Gölü diyorsunuz ama burası Aksaray sınırları içerisinde demiştik. Bu sene de inşallah gençlerimizle birlikte ROKETSAN’ın etkinliklerine katılacağız. Topyekun bu algıyı yüreklerimizde oluşturmak önemli. Bu günübirlik bir şey değil. Sürekli olarak teknoloji ile ilgili algılar oluşturmamız lazım. Çok şükür ki bu algılar oluşuyor. Tam 3 gün önce şampiyonlar geldi yanıma. Şampiyon olacaklarına söz vererek Ankara’ya gittiler. Bir ekip ikinci, bir ekip üçüncü, bir ekip dördüncü oldu. Onları buradan da bir kez daha tebrik ediyorum. 3 gün sürecek festivalimizde keyifli anlar geçirmenizi diliyorum” dedi.

Bu yıl üçüncüsünün düzenlenmesinde etkin rol üstlenen Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, konuşmasında; Aksaray Bilim Merkezi’nin büyük ölçekli bilim merkezleri statüsüne kavuştuğunu ve doğrudan hibeler ile danışmanlık hizmetleri aldıklarını ifade etti. Dinçer, “Bu işbirliği çerçevesinde birçok ortak projeye imza atıyoruz.  İki kez düzenlediğimiz film festivali sonrasında bu yıl bilim festivali ile gençlerimize yenilikçi düşünceler kazandırmayı hedefliyoruz,” dedi. Festivalde 200’e yakın çadırda 120 yerli ve milli firmanın ürünlerinin sergilendiğini ve 80’e yakın bilimsel faaliyetin gerçekleştirildiğini belirtti.

Dinçer, bilim festivaline katılımın yüksek olmasını temenni ederek, “Bu organizasyonun gençlerimize, tüm vatandaşlarımıza ve hemşerilerimize katkı sunmasını temenni ediyorum,” dedi. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm yöneticilere, çalışanlara ve TÜBİTAK başkanlarına teşekkür etti.

“Gençlerimize, Geleceğimize Ve Bilimimize Sahip Çıkıyoruz”

Programda diğer bir konuşmacı olarak katılım sağlayan Milletvekili Hüseyin Altınsoy; “Gerçekten çok şeyler yapıyoruz. Yerli ve milli silahlarımız, tank savar füzelerimiz helikopterlerimiz, KAAN’ımız, 12 keskin nişancı tüfeğimiz, İHA’larımız, SİHA’larımız, zırhlı araçlarımız, keşif uydusu ve daha fazlası. Bunlar bizim gençlerimize olan güvenimizin bir ürünü. Gençlerimize, geleceğimize ve bilimimize sahip çıkıyoruz. Bu vesileyle dünyada kendi uçak ve helikopterini üreten 6 ülke var, birisi Türkiye. İnsansız hava aracı üreten dünyada 3 ülke birisi Türkiye. Beşinci nesil savaş uçağı üreten 5 ülke var birisi Türkiye. Hava savar füzesi üreten 7 ülke var birisi Türkiye. Ben bütün kurumlara ve emeği geçen herkese teşekkür ve tebrik ediyorum. Bilim Festivalimizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde ifadelerine yer verdi.

Açılışa, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Ak Parti Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy, TÜBİTAK Başkan Vekili Ömer Kökcam, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Kurum İl Müdürleri, STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Fatma Altınok