Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray Belediyesi tarihi mirasları restore ederek halka sunuyor

Aksaray Belediye Başkanı Dr.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer önderliğinde Aksaray’da bulunan tarihi miraslarına sahip çıkılıyor. Aksaray Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeler arasında yer alan tarihi mirasları restore ederek yeniden halka sunuluyor.

Aksaray Belediyesi Araçzade Mescidi ve Pir Ali Sultan Türbesinde yıllar içinde tahrip olmuş, zarar görmüş, hasar almış noktalarını onararak aslına uygun haline getirmek için çalışmalarını gerçekleştiriyor. Önümüzdeki kış ayaları gelemden Belediye ekipleri hızlı bir şekilde Araçzade Mescidi ve Pir Ali Sultan Türbesinin çatısında gerekli çalışmaları yaparak restore işlemlerini tamamladı.
Aksaray’ın tarihi eserlerine, miraslarına sahip çıkan Aksaray Belediyesi, geçmişin miraslarını yenileyip, onararak geleceğe yatırım yapma planlarını uyguluyor.
Pir Ali Sultan kimdir?
Anadolu’da yetişmiş din âlimlerinden biri olan Pîr Ali Sultan, 1476 yılında Aksaray’da doğmuştur. Türbesindeki mezar kitabesine göre asıl adı Bahaeddin Ali’dir. Bayrâmi Melâmiliğine dair kaynaklarda ise adı Alâeddin Ali şeklinde geçiyor. Talebesi Abdurrahman el-Askeri onun halk arasında Sultan Pir Ali diye tanındığını belirtir. Tasavvufta Melâmiyye yolundan yetişmiş olup, Bıçakçı Ömer Dede’nin halifelerinden Bünyamin Ayâşi’den sonra kutbiyyet makamına geçmiş ve Aksaray’da irşâd faaliyetlerinde bulunmuştur. Pir Ali Aksarâyî’nin geniş bir nüfuza sahip olduğu ve ona çok sayıda kişinin intisap ettiği anlaşılıyor.
Pir Ali Sultan Aksarâyî, tasavvuf ve ilim yolunda üstün derecelere ulaşmış büyük bir sûfîdir. Osmanlı hükümdarı Kânûni Sultan Süleyman İran Seferine çıktığında Pir Ali’yi Aksaray’da ziyaret etmiş ve onu İstanbul’a davet etmiştir. Ancak Pir Ali Sultan, padişahın bu isteğini geri çevirmiş ve kendi yerine oğlu İsmail Mâşûki’yi payitaht’a göndermiştir.
Pir Ali Sultan 1539 yılında Aksaray’da vefat etmiştir. Türbesi Taşpazar Mahallesinde bulunuyor.
Aksaray Belediye Başkanı Dinçer, restore çalışmaları devam eden Pir Ali Sultan Türbesine yönelik yaptığı açıklamasında; Zamanla tahrip olmuş, duvarları yıkılmış, bahçesine yıllar içinde moloz ve atıklar birikmiş olan tarihi Araçzade Mescidi ve Pir Ali Sultan Türbemizi aslına uygun bir şekilde yeniliyoruz. Kış gelmeden çatı kaplamalarını tamamladık. İnşallah en kısa zamanda bitirip hizmete açacağız” dedi.
Haber: Fatma Altınok