Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray Baro Başkanı sert tepki gösterdi!

Aksaray Baro Başkanlığı İnsan

Aksaray Baro Başkanlığı İnsan Hakları- Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Komisyonu Filistin’deki insan hakları ihlallerine dair açıklama yaptı. Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse, Filistin’de yaşanana olayların hukuka uygun bir şekilde sonlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Baro Başkanı Köse, devlet insanların toplumsal yaşamına yön veren örgütlenme biçimi olduğunu ifade ederek; “Devlet insanların toplumsal yaşamlarına yön vermesi amacıyla başvurdukları bir örgütlenme biçimidir. Bu örgütlenme biçimi suçlarından ve günahlarından sorumlu tutabilmesi adına başka örgütlenme biçimleriyle birleşip uluslararası normlar ve kurallar oluşturur. Özellikle 19. yüzyılda yaşanan katliamlar ve insan hakları ihlallerini neticesinde hazırlanan Cenevre sözleşmeleri ve roma statüsü gibi anlaşmalar rehber niteliğindedir” dedi.

Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse Cenevre Sözleşmelerinin 23. Maddesine değinerek; Cenevre sözleşmeleri 23. Madde, Yüksek Akit Taraflardan her biri diğer akit tarafın düşman dahi olsa münhasıran sivil halkına mahsus her türlü ilaç ve sıhhi malzeme sevkiyatının ve keza dini levazımın serbestçe geçmesine müsaade edecektir.  Yüksek akit taraflardan her biri keza om beş yaşından aşağı çocuklara gebe ve loğusa kadınlara zaruri olan yiyecek giyecek ve kuvvet verici maddelerin de serbestçe geçmesine müsaade edecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse,  Roma Statüsü 8. maddesine ilişkin; “Roma statüsü 8. Madde Uluslararası hukuka uygun bir şekilde Cenevre sözleşmelerinin ayırt edici amblemlerini kullanan binalara malzemeye sağlık be ulaşım birimlerine kasten saldırı düzenlenmesi savaş suçudur şeklinde savaş suçları açıklanmış ve devletlerin uyması gereken kurallar belirlenmiştir” dedi.

İsrail’in Filistin topraklarında işgalci politikası katliam politikasına dönüştüğünü ifade eden Baro Başkanı Köse, “İsrail’in 1948 yılından bu yana Filistin topraklarında sürdürdüğü işgal politikası son günlerde katliam politikasına geçmiş olup savaştan kaçmak isteyen Filistin halkı sınır kapılarını yüzlerine kapatan devletler ile karşılaşmış ve bir ülke bir halk abluka altına alınmıştır” dedi.

Baro Başkanı Köse, sözlerinin devamında; “Yürürlükte olan hiçbir uluslararası hukuk kuralına riayet etmeden vahşete gol açan İsrail devleti hiçbir müeyyide ile karşılaşmayacağının garantisi ile hareket etmektedir. Uluslararası hukukun etkin bir şekilde uygulanması zaruri hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

Filistin halkına yönelik uygulanan vahşetin hukuka uygun bir şekilde sonlandırılmasına vurgu yapan Baro Başkanı Köse; “İnsan hakları sığınmacılar ve göçmenler dayanışma komisyonu olarak Filistin halkı üzerinde uygulanan vahşetin sona erdirilmesi bu sürecin insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde sona erdirilmesi adına bütün aktörleri inisiyatif almaya davet ediyoruz” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Haber: Fatma Altınok