Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray, 2025’i “Turizm Yılı” ilan etti: Turizm Dekanı Altaş’tan önemli değerlendirmeler

Aksaray Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, Aksaray’ın yakın zamanda yapılan turizm faaliyetleri ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Şehrin turizm noktasında öne çıkmasında akademik bir noktadan katkı sağlayan Altaş, özellikle üniversite içerisinde kurulan heyet ile saha çalışmalarında sıkça yer aldı. Gazetemize yaptığı açıklamalarda, 2025 yılının Aksaray için “Turizm Yılı” olarak ilan edildiğini söyleyen Prof. Dr. Altaş, şehrin farklı lokasyonlarındaki tarihi ve kültürel noktaları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Aksaray Üniversitesi Turizm Fakültesi

 

“Şehir ilk defa turizme bu kadar sahip çıkıyor”

Aksaray’da özellikle son 2 yıldır artan turizm çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan Altaş, bu çalışmaların şehrin tanınması noktasında etkili olacağını ifade ederek, “Ben 18 senedir Aksaray’da yaşayan bir vatandaş ve görev yapan bir turizmci olarak şunu söyleyebilirim ki şehir ilk defa turizme bu kadar çok sahip çıkıyor. Şehrimiz zaten halihazırda hem sanayide hem de tarımda oldukça ileride bir şehir ama sizi temin ederim ki eğer gerekli yatırım yapılsa Aksaray, turizm konusunda da ülke turizminde hatırı sayılır bir il olacaktır. Burada yerel yöneticilerin bu işi ne kadar sahiplendikleri de belirleyici oluyor tabi ki. Sayın valimiz geldiği günden beri turizmi ilk sıralara koymasaydı son 1 yıldır tanıtımda bu kadar artış göremezdik.” Sözlerine yer verdi.

“Altyapı eksikleri giderildiğinde ilgi çekebilecek noktalar mevcut”

Aksaray’da özellikle öne çıkartılması noktasında ilgi çekici olabileceği adreslerden söz eden Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, “Size birkaç yer adı vereceğim ancak buralar alt yapı olarak turizme hazır değiller. İlki Güvercinkayası, ikincisi Sofular Vadisi. Onun dışında alt yapısı bir nebze daha hazır olan Bakı Gölü. Buraların ön plana çıkartılması çok ilgimi çekerdi.” İfadelerini kullandı. Altaş’ın bu açıklaması altyapının eksik olduğu noktalarda yapılacak olan çalışmalar sonucunda tarihi durakların daha ilgi çekici hale getirilebilmesine olanak tanıması bakımından önem arz etti.

 

“İlçelerdeki tanıtım eksikliklerini giderecek şekilde çalışıyoruz”

Aksaray’ın turizm çalışmaları sürecinde akademik olarak sağlanan katkılar noktasında açıklama yapan Altaş, “İlçeler noktasında tespit ettiğimiz en önemli eksiklikler; ilçelerin Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış sadece ilçeye özel tanıtım filmlerinin olmayışı, ilçelerin yine farklı dillerde hazırlanmış tanıtıcı broşürlerinin olmayışı, ilçe mutfak kültürlerine dair çalışmaların pek yapılmamış olmasıdır. Dolayısıyla biz akademisyenler bu konular ve başka bir takım eksiklikleri giderecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

“Biz tüm ilçelere eşit yaklaştık ve hepsini baştan keşfetmeye çalıştık”

Yıl içerisinde ilçelere yönelik ziyaret gerçekleştiren Turizm Fakültesi heyeti, burada belediye başkanları ve kaymakamlar ile bir araya gelmişti. Gerçekleşen ziyaretler hakkında açıklama yapan Dekan Altaş, “Bildiğiniz üzere merkez ilçemiz dâhil 8 ilçemiz var. Biz master plan projesine ilk başladığımızda genellikle “Zaten Güzelyurt ilçesi dışında bir yerde turizm yok ne yapacaksınız diğer ilçelerde” diye soranlar olmuştu. Ancak bizler tüm ilçelere eşit mesafede yaklaştık ve hepsini baştan keşfetmeye çalıştık. Ben özellikle kaymakamlarımızla çok güzel bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. Genç ve gayretli olmaları, sorun değil çözüm odaklı olmaları bize güç veriyor. Belediye başkanları da aynı şekilde çok gayretli bizlere inanıyor, fikirlerimize değer veriyor ve ortak hareket etmek noktasında genellikle hemfikir oluyoruz. Halen ziyaretlerimiz devam ediyor en kısa sürede henüz ziyaret edemediğimiz başkanlarımızı da ziyaret edeceğiz.” Sözlerini kullandı.

“Her ilçede turist profili farklı”

Altaş, konu hakkında yaptığı açıklamanın devamında, “Her ilçeyi ayrı ele almak gerekiyor çünkü turist profilleri farklı. Güzelyurt’ta diaspora turizmi için turist ağırlayabilirsiniz ama bunu Ortaköy’de yapamazsınız. Ortaköy’de de manevi şahsiyetlerin makamlarının ziyaretleri ön plana çıkıyor dolayısıyla o ilçenin turist profili farklılaşıyor. Dolayısıyla her bir ilçeyi kendi özellikleri bakımından öne çıkarmak gibi bir amacımız da var diyebilirim.” İfadelerine yer verdi.

“İsim çalışması için ayrı bir ekip mevcut”

Aksaray’da organize edilen festival ve şenlik gibi etkinliklere verilen isimlerin, etkinliğin tanıtılması noktasında yeterli olduğunu ifade eden Altaş, “Bu isimlere karar verilirken alanında uzman kişiler birlikte hareket ediyorlar. “ sözlerini kullandı.

Ağustos Gerçe