Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 86. Yılında Türk Milleti tarafından anıldı. Aksaray’da da 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle etkinlikler düzenlendi. Sabah saatlerinde Aksaray Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulurken, çelenk sunma törenine Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Garnizon Komutanı, Aksaray Ak Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Aksaray MHP Milletvekili Ramazan Kaşlı, Aksaray Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Aksaray Ak Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Aksaray MHP İl Başkanı Burhanettin Karataş, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunma töreninin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, sirenler eşliğinde 2 dakika boyunca anıldı.
Her yaştan Türk vatandaşı Atatürk’ü anarken, saygı ve minnet hisleri yoğun olarak yaşandı. Aksaray Meydanı’ndaki törenlerin ardından Mustafa Kemal Atatürk, Necmiye Mehmet Yazıcı Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan gösteriyle Aksaray Kültür Merkezi’nde anılmaya devam etti.
Aksaray Kültür Merkezi’nde Necmiye Mehmet Yazıcı Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Ali Uzun günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Tarih öğretmeni Ali Uzun konuşmasında, “Mustafa Kemal, sağlam bir karakterde yetişmiş, vatanına ve milletine çok güçlü duygularla bağlı, millet sevgisini ve millet egemenliğini, her şeyin üzerinde tutan bir yapıya sahipti. O, “Ben gerektiğinde Türk Milletine canımı veririm” diyerek, millete olan bağlılığını çok net bir şekilde ifade ediyor. Türk Milletinin çağdaş milletler seviyesinde ve hatta onlardan daha yüksek seviyelerde yaşaması gerektiğine inanıyor ve bu uğurda çalışıyordu. Mustafa Kemal, vatan savunmasını her şeyden öncelikli olarak görmekteydi. Çünkü bağımsızlığını kaybeden bir milletin, tarih sahnesinden silineceğini biliyordu. Çanakkale’de Türk askerine, “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum, biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde, yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir” emrini veriyordu.
Mustafa Kemal, inkılapçı bir devlet adamıydı. Yaptığı bütün yenilikleri bilime göre yapardı. Ona göre akıl ve mantığın üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur. Bu nedenledir ki; hayata geçirdiği başarılı reformların temelinde de akıl ve mantık vardır. Ona göre bilim ve teknik hayatımıza hakim olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk, deha bir askerdi. Askeri ve siyasi alanlarda daha önce kullanılmamış yöntemleri kullanırdı. O, Çanakkale’de düşmanın çıkarma yapacağı yeri tahmin etmiş ve önlem arak bu çıkarmanın başarısızlıkla sonuçlanmasına sağlamıştır. Sakarya’da topyekun savaş taktiği ile yurt hattının her bir karış toprağını savunarak, düşman işgalinden kurtarmıştır. Mustafa Kemal Atatürk savaşın, zaruri olmadıkça cinayet olduğunu söylemiştir. O, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözüyle, yurt ve dünya barışına çok önem verdiğini belirtiyor. Eğitime büyük önem veriyordu. Atatürk, eğitimin çağdaş ve milli olması gerektiğine inanmıştır. “Eğitimdir ki; bir milleti, ya hür bir toplum olarak yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder” diyerek çağdaş milletler seviyesine ulaşmanın ancak eğitimle gerçekleşebileceğini düşünüyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiği Türk gençleri, onun kurduğu bu büyük devleti sonsuza kadar koruyacaktır. Büyük Komutan, büyük asker, büyük deha saygıyla, rahmetle, minnetle anıyoruz. Ruhun şad olsun.” İfadelerine yer verdi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından Necmiye Mehmet Yazıcı Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan sinevizyon ve oratoryo gösterileri katılımcılar tarafından büyük alkış ve takdir topladı. Programın ardından Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Necmiye Mehmet Yazıcı Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk konulu resim sergisini ziyaret etti.
Hakan Hidayet Deniz