Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AHİLİK ESNAF GELENEĞİDİR

aksaray esob başkanı doğan

aksaray esob başkanı doğan ceylan yapmış olduğu basınaçıklamasında; “13. yüzyılda anadolu da temelleri atılan, türkler arsındagelişip, yaygınlaşan, sanata, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alansosyo – ekonomik bir kurumdur. ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerinyürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik, gibi toplumsaldeğerleri de hep esas almıştır.

esnaf ve sanatkârlığı; meslek ahlaki, olgun kişilik,doğruluk ve tevazu ile harmanlayan ahilik kültürü, selçuklu ve osmanlıdevletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında çok önemli ve etkili rol oynamıştır.ayrıca; ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârı ahlaki ve felsefi prensipleretrafında birleştirerek, anadolu’da birlik-beraberliğin ve refahınsağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine de öncülük etmiştir.

yukarıda belirttiğimiz gibi, ahilik; sanatın, ticaretinve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören,kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. ahilik felsefesi, çalışmahayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alanöğretileri içermektedir. ahilik içinde bulunduğumuz çağın şartlarındaunuttuğumuz ama, sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan biresnaf geleneğimizdir.

bu itibarla, ahiliğin kurucusu ahi evran-ı velininticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri günümüzde de halenesnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir.

asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yolunada ışık tutacak olan ahilik geleneğinin ve felsefesinin canlı tutularak,gelecek kuşaklara aktarılması, bu önemli kültür varlığımıza, mevcudiyetimiz vegeleceğimiz açısından sahip çıkılması için; 18 eylÜl 2018  sali günü saat 11.00’de 15 temmuz demokrasimeydanı  (valilik Önü) yapılacak kutlamatörenine ve hafta içerisinde düzenlenecek, diğer etkinliklere tüm halkamızınkatılım sağlaması son derece önemlidir.

18-23 eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek,etkinliklerle, ahi öğretilerini kamuoyuna tanıtmayı, topluma, özellikle yeninesil’e ahi evran-ı veli’nin ilkelerini benimsetmeyi hedefliyoruz.

İşte bu yüzden biz esnaf ve sanatkârlar ahilik haftasınıçok önemsiyoruz. bu bakış, bu kanı canlı tutmak için bize ait olan bu değerleridaha fazla özümsemek, geliştirerek hayatımıza uygulamak istiyoruz ve bunamecburuz.

esnaf teşkilatlarımız, İl kutlama komitemiz, diğer kurumve kuruluşlarca birlikte düzenlenecek etkinliklerle, zengin bir kültürdeğerimiz olan, ahilik ve ahilik kurallarını, kamuoyuna tanıtmaya çaba sarfedilecektir.

bu itibarla ahilik kültürünün gelecek kuşaklaraaktarılması ve daha iyi bilinmesi için bütün hemşerilerimizi, esnafsanatkarlarımızı, sanayici ve iş adamlarımızı, 18 eylÜl 2018  sali günü saat 11.00’de 15 temmuz demokrasimeydanında (valilik Önü) yapılacak olan, kutlama programına  davet ediyoruz” dedi.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray’da bayram tatilinin sonuna doğru
Sıradaki Haber Aksaray Terminalde Bayram Tatili Dönüşleri Yoğunluğu Yaşanıyor