Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AFAD DEPREM TIRI AKSARAY”DA

afad deprem simülasyon tırı, 24-25-26 temmuz 2018tarihlerinde ilimiz belediye tiyatro

afad deprem simülasyon tırı, 24-25-26 temmuz 2018tarihlerinde ilimiz belediye tiyatro salonu yanında vatandaşlarımıza 3 günboyunca hizmet verecektir.

afet ve acil durumyönetimi başkanlığınca İlimize gönderilen gezici deprem simülasyon tırı 3 günsüre ile halkımıza, afet bilincini artırmak, toplumun her kesiminde farkındalık oluşturmak, deprem anında doğru  davranışları  vebireysel anlamda alınması gereken tedbirleri uygulamalı olarak göstermek amacıylafaaliyet gösterecek.

İçişleri bakanlığı acil ve afet yönetim başkanlığı eğitimmerkezi öğretmeni caner alver yapmış olduğu açıklamada; “en az 3 gün her ildefarkındalık eğitimi ve afet bilinci oluşturmada farkındalık eğitimi ilesimülasyon tırları dediğimiz araçlarla aksaray’dayız.  farklı dönemlerde ülkemizde yaşanmış olanerzincan, van ve marmara gibi depremleri simüle edilmiş yerleştirilmiş haliyleburadaki vatandaşlara kısa süreli olarak o anlar yaşatıyoruz. eğitimdekisüreleri biz ayarlıyoruz. 6-7 saniyeden başlayarak en uzun 50 saniye kadardepremleri katılan gruplara göre ayarlamasını yapıyoruz. deprem anını insanlarave özellikle çocuklara yaşatıyoruz. Özellikle çocuklara yönelik yapmışolduğumuz bir program. Şu an mevcut dört adet tırımız var. farklı illerde eğitimleridevam ediyor. 81 ilin tamamına dolaşacağız. burada özellikle şu konuya değinmekistiyorum. binalarımızın sağlam olduğunu düşünüyoruz. depremde yıkılmayacağınıdüşünüyoruz. yapıların unsurlarını, yapım elemanlarının sağlam olduğunudüşünüyoruz. binamız ne kadar sağlam da olsa sarsıntı sırasında yapısal olmayandediğimiz bina içerisindeki pencerelerden camlara kadar tutun da eşyalara kadarpanolara kadar oradaki resimler, çerçeveler ve duvar saati gibi yüksekeşyaların devrilmesi sonucu çok ciddi yaralanmalar oluyor.İllaki binanınyıkılması gerekmiyor. yapısal olmayan unsurlar da sarsıntı sırasında tehlikeyaratabiliyor. hatta marmara depreminde depreme dayalı yaralanmalarabaktığımızda yapısal olmayan elemanların çok ciddi yaralanmalara sebebiyetverdiğini görüyoruz. hatta %3’lük ölüm oranlarına sebebiyet vermektedir. oyüzden böyle durumlarda evimizdeki sağlam eşyanın yanında hedef küçülterek “çökkapan tutun” dediğimiz bir hareketimiz var onu buradaki tırımızda sınıf ortamıgibi ama daha çok bir ev ortamı oda şeklinde dönüştürerek nasıl bir doğrudavranış şekli sergileyeceğimizi öğretiyoruz.

İnsanlara böyle bir farkındalık oluşturmak farkındalıkdediğimiz şey üç-beş dakika sürecek bir eğitim belki insanlara çok farklı bireğitimlere yönlendirecektir o anlamda gönüllü olacaklar. İleri düzeydekieğitimlere katılmış olacaklardır” dedi.

haber vedat tunç

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde kaldırımda bekleyen kişi otomobilin çarpması sonucu hayatını
Sıradaki Haber Otomobilin çarptığı yaya öldü