Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da sedir ormanları gözlem altında

Aksaray Orman İşletme Müdürü

Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman, Ortaköy ilçesinin Ekecik Dağı eteklerinde bulunan Sedir ormanında görülen zararlılar hakkında vatandaşları ve doğa severleri bilgilendirdi.

Sedir Yaprak Kelebeği adı verilen zararlı Ekecik dağındaki sedir ormanına ciddi zarara verdi. Durumu tespit eden ve gerekli denetimleri sağlayan Aksaray Orman İşletme müdürlüğü konuyla ilgili vatandaşları bilgilendirerek orman müdürlüğünü bilgilendiren vatandaşlara teşekkür etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman; Aksaray Orman İşletme Müdürlüğümüz Ekecik dağları eteklerinde 2000’li yılların başında yapılmış olan ağaçlandırma sahalarımızda ki Sedir ormanlarımıza yaklaşık 1-1,5 ay önce Sedir Yaprak Kelebeği (Acleris Undulana) arız olmuştur” dedi.

Sedir yaprak kelebeği (Acleris undulana), ülkemiz sedir alanlarında her yıl yaygın olarak görülen en önemli zararlılardan biridir, diyen Müdür Yurtman; “Zararı, sedir ağaçlarının ibrelerini yiyerek görsel olarak bozulmanın yanında ağaçta meydana gelen büyüme kayıpları şeklinde olmaktadır. Ayrıca ağaçların zayıf düşmelerine bağlı olarak diğer zararlı böcek ve hastalıklara zemin hazırlaması nedeniyle önemlidir. Sedir yaprak kelebeğinin tırtıl olarak geçirdiği süre sınırlıdır. Yılda tek döl verirler. Kışı ergin olarak geçirirler. Bu erginlerin haziran aylarına kadar hayatta kaldığı raporlanmıştır”  ifadelerini kullandı.

Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman, zararlının bulunduğu ormanlık alanın İşletme Müdürlüğünce sürekli gözetim altında tutulduğunu ve olası diğer zararlıların ormana bir zarar verip vermediği kontrol edildiğini söyeyerek; “Şu ana kadar ağaçlarda başka bir zararlının varlığı tespit edilmemiştir. Yapılan mücadeleler sonuç vermiş olup, jenerasyonunu tamamlayan böceğin alandan ayrılması ile birlikte görsellerde ormanların eski ve yeni halinde de görüleceği üzere sedir ağaçları tekrar yapraklanarak yeşil görüntüsüne kavuşmaya başlamıştır. Ormanlarımız bundan sonrada İşletme Müdürlüğümüzce kontrol ve gözetim altında olacaktır”  dedi.

Zararlının ormana vermiş olduğu zararı görüp duyarsız kalmayan halkımızın bu duyarlılığına teşekkür ederim Yurtman “Ormanlarımızda şuan itibari ile herhangi bir kurumanın olmadığını halkımızla paylaşmak isterim” diyerek sözlerinin sonlandırdı.

Haber: Avni Kuru