Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

25 Kasım’ın hazin gerçeği; Kadına yöneltilen şiddet

Türkiye’de her 25 Kasım’da

Türkiye’de her 25 Kasım’da şiddete karşı bir kez daha ses yükseltiliyor.

En yalın haliyle, bir kişiye uygulanan fiziksel ve orantısız gücü ifade eden “şiddet” olgusu kişiler arasında gerçekleşmekte olup istenen bir şeyi yaptırma amacı güdüyor. Şiddetin kişiler arasında uygulanıyor olması nedeniyle fiziksel ve psikolojik şiddet türlerine yönelik farkındalık da git gide artıyor. Türkiye’de her yıl şiddettin pek çok türüne maruz kalan kadınlar, gördükleri şiddet sonucunda hayatlarını kaybediyor. Kadına yöneltilen şiddetin tüm dünyada yaşanıyor olması nedeniyle, Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım tarihi, 1999 yılında, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildi.
Kadına yöneltilen şiddetin Türkiye’de ve dünyada etkileri çığ gibi büyürken, yalnızca gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların sayısı ise bu konunun ciddiyetle ele alınması gerektiği hususunda önemli uyarılarda bulunuyor.
Her yıl düzenli olarak paylaşılan Anıt Sayaç verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında gördüğü şiddetten dolayı hayatını kaybeden kadınların sayısı “357” olarak ifade buldu. Türkiye’de ve dünyada kadınlara yöneltilen şiddetin ve şiddetin her türlüsünün ortadan kaldırılması için, 25 Kasım’da bir kez daha kadın haklarının ve insan haklarının güvence altına alınması vurgusu yapılıyor.

Haber: Ağustos Gerçe