Türkiye’de çevrimiçi alışveriş yapanların büyük bir kısmı, haftada en az bir kez internet üzerinden alışveriş yapıyor. Katılımcıların yüzde 66’sı düzenli olarak çevrimiçi alışveriş yaparken, yüzde 93’ü haftada bir kez alışveriş için online platformları ziyaret ediyor. Bu oran, günde birkaç kez alışveriş yapanların ise yüzde 30’a ulaşmasıyla, çevrimiçi alışverişin günlük bir alışkanlık haline geldiğini gösteriyor.
En çok satın alınan ürünler arasında ise giyim ve ayakkabı yüzde 80 ile birinci sırada yer alıyor. Kozmetik yüzde 49, yiyecek ve içecek ise yüzde 42 ile bu kategoriyi takip ediyor. Ayrıca, online abonelikler de Türkiye’de artan bir trend olarak dikkat çekiyor; katılımcıların yüzde 66’sı düzenli olarak online aboneliklere sahip ve bunların yüzde 58 güzellik ürünleri ve yüzde 57 ev içi tüketim ürünlerine yönelik abonelikler.
Sosyal medyanın alışverişteki rolü ise gözle görülür derecede büyük. Araştırmaya katılanların yüzde 81’i, alışveriş fikirlerini sosyal medyadan edindiğini belirtirken, yüzde 65’i sosyal medya üzerinden alışveriş yapıyor ve yüzde 53’ü Instagram’dan alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Ödeme yöntemleri arasında banka veya kredi kartları yüzde 82 ile en çok tercih edilen seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak, tüketicilerin yüzde 66’sı, tercih ettikleri ödeme yöntemi sunulmadığında sepetlerini terk ediyor. Aylık online harcama ise 801 TL ve üzeri olarak belirlenen rakamla yüzde 69 oranında bir kesim tarafından yapılıyor.
Yurt dışı alışverişi de Türk tüketicileri arasında yaygın bir alışkanlık haline gelmiş. Katılımcıların yüzde 51’i yurt dışından alışveriş yaparken, bunların yüzde 57’si ayda en az bir kez yabancı sitelerden alışveriş yapıyor. En çok alışveriş yapılan ülkeler sırasıyla yüzde 57 Çin, yüzde 46 Almanya, yüzde 26 ABD, yüzde 9 Fransa ve yüzde 1İspanya olarak belirlenmiş durumda.
Türkiye’de tercih edilen Pazaryerleri arasında Trendyol, yüzde 93 ile en popüler pazaryeri olarak ilk sırada yer alırken, Hepsiburada yüzde 88 ile ikinci, Amazon ise yüzde 66 ile üçüncü sırada bulunuyor. N11 yüzde 62, Çiçek Sepeti yüzde 51, Sahibinden.com yüzde 42 olarak dikkat çeken diğer platformlar olarak listelendi.
Fatma Altınok