Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci ve veli taleplerini dikkate alarak 12. sınıf öğrencilerinin yükseköğretime hazırlık sürecini güçlendirecek önemli bir adım atıyor. 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, “Hedef Temelli Destek Eğitimi” adlı yeni bir ders lise son sınıf öğrencilerine sunulacak.
Yeni uygulamayla öğrencilerin akademik gelişimlerinin desteklenmesi, kariyer planlamalarının yönlendirilmesi ve üniversiteye hazırlık sürecinin okul ortamında daha sistemli bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.
3 ila 6 Saatlik Esnek Program
Okul idareleri tarafından öğrenci tercihlerine göre planlanacak bu ders, haftalık 3 ila 6 saat arasında seçilebilecek. Ders, öğrencilerin öğrenme eksikliklerini gidermelerine, önceki yıllarda kazanılamayan bilgi ve becerileri telafi etmelerine olanak sağlayacak.
Ders İçeriği Zengin ve Kapsayıcı
“Hedef Temelli Destek Eğitimi” dersi kapsamında Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji, mantık, sosyoloji, yabancı dil, çağdaş Türk ve dünya tarihi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile Türk kültür ve medeniyet tarihi gibi dersler yer alacak. Her bir alana haftalık en az 1, en fazla 3 saat ayrılabilecek.
Dersin içeriği, ilgili öğretim programları doğrultusunda zümre öğretmenleri tarafından hazırlanacak. Böylece dersler, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına uygun bir biçimde yürütülebilecek.
Okul Dışına Olan İhtiyaç Azalacak
Bu yeni ders, okul saatleri içinde yürütülecek ve öğrencilere dışarıdan özel ders ya da kurs alma ihtiyacını en aza indirme fırsatı sunacak. Aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen bu uygulama, özellikle dezavantajlı gruplardaki öğrenciler için büyük önem taşıyor.
Not Yok, Geri Bildirim Var
“Hedef Temelli Destek Eğitimi” dersinde öğrencilere not verilmeyecek. Ancak öğrencilerin gelişimleri süreç değerlendirme yöntemleriyle takip edilecek ve bireysel geri bildirimlerle desteklenecek.
MEBİ ile Yapay Zekâ Destekli Öğrenme
Dersin uygulanmasında öğretmenler, ihtiyaç hâlinde yapay zekâ destekli bireysel öğrenme platformu olan MEBİ’den de faydalanabilecek. Bu sayede öğrencilere daha etkili ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni uygulaması, öğrencilerin sınavlara hazırlanma sürecini okul ortamına taşıyarak hem öğretmenlerin rehberliğinden faydalanmalarını sağlayacak hem de öğrenme kayıplarının telafisini mümkün kılacak.
Haber Merkezi