Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

112 yıllık tarihi Osmanlı Hereke halısı bakım için yurda döndü; Aksaray’da ustaların elllerinde canlanacak!

Tarihi Hereke halısı, Sultanhanı’nda

Tarihi Hereke halısı, Sultanhanı’nda onarım sürecine girdi.

Sultanhanı ilçesinde, Türk-Hollanda ilişkilerinin sembolü haline gelmiş eşsiz bir tarihi miras olan Hereke halısının onarımı başladı.

Osmanlı Devleti tarafından 1911 yılında Hollanda’ya hediye edilen ve uzun yıllardır Uluslararası Adalet Divanı ve Daimi Hakemlik Mahkemesi binasında sergilenen halı, özel bir atölyede titiz bir restorasyon sürecine alındı.

Yaklaşık 113 sene sonra bir asırlık barışın simgesi haline gelen 161,5 metrekare büyüklüğünde 700 kilogram ağırlığındaki Hereke halısı 1 yıla yakın tamir süreci sonrası teslim edilecek.

Tarihi halının restorasyonu taşıma ve serilme süreci kayıt altına alınarak belegesel haline getirilecek.

Tarihi halının restorasyona alınması ile ilgili Sultanhanı İlçesinde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Hollanda Ankara Büyük elçisi Joep Wijnands, Sultanhanı Kaymakamı Serkan Ala, Belediye Başkanı Fahri Solak, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Sultanhanı Kaymakamı Serkan Ala; 1907’de temellleri atılan uluslararası adalet sarayını Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından barışa taraf olduğumuzu göstermek için Hereke halısı gönderilmiştir. Halı, ülkemiz dışındaki en büyük halı olma özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı ecdat yadigarı olan halının onarımı bizlere tarihi bir sorumluluk ve ayrıca gurur kaynağı olmuştur.
Yüklenicimiz inşallah halıyı 1 yıl içinde tamamlayacaktadır dedi.

Carniege Vakıf Direktörü
Bizim için çok önemli olan bir günde burada bulunuyoruz. Adalet divanı dünyadaki barış için önemli bir sembol. Bugün adaletin dünyadaki birleşik Lahey akademisinin açılışı ve uluslararası barışın ve adaletin aynı zamanda kütüphane. vakıf sarayı yönetiminin sahibi. İkinci Lahey barış konferansında ilk taş koyuldu. 40 ülke binanın yapımı için katkıda bulundu. Osmanlı imparatorluğu 1911’de halıyı takdim etti. O tarihten beri 161,7 karelik halı japon sarayında sergileniyor. Türkiye dışındaki en büyük Hereke halısı. Bunun için çok gururluyuz. Uzun süredir kullanılan halı restorasyona ihtiyaç duyuyor. 113 sene sonra restorasyon geçirmesi çok önemli. Tüm ülkelere verilen hediyelerin bakımı için ricada bulunduk. Kültür bakanlığı haliyi burada restore ettirmek için büyük fedakarlık yaptı. Çeşitli kurumlardan kişilerin yer alması mutluluk verici. Halının uzman ellerde olduğu için mutluyuz. En kısa zamanda tekrar Hollanda’ya dönmesini bekliyoruz diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı; Nadir Alparslan ise burada yaptığı konuşmada;
Bugün burada bir araya gelmemizin anlamlı bir sebebi var. 1907 yılında Barış sarayı yapılırken sarayın yapımına 40’dan fazla ülke kâtkı sundu. Osmanlı devleti de Sultan Abdülhamid döneminde Barış Sarayına biraz sonra restorasyonuna başlayacağımız müthiş hereke halısını hediye etmiştir. Bu halı ülkemizin kültürel özellikleri ile bezenmiş, ilmek ilmek dokunmuş bir halı olarak gönderilmiştir. Yapıldığı yıldaki teknik özelliklerine göre her bir ilmeği yenilenerek evine gönderilecektir. 100 yılı aşkın süredir barış sarayında tarihe tanıklık etmekteydi. 1 yıl sonra restore edilip evine döndüğünde tanıklık etmeyi sürdürecek. Bu eşsiz halı Türkiye’nin kültürel zenginliğinin önemli örneklerinden birisidir. Dolayısı restorasyonun ülkemizde yapılması son derece önemli ve anlamlıdır. 400 yılı aşan Türkiye Hollanda ilişkilerini de somut örneğidir. Uzman ekip de teknik bilgiler kullanılarak gerçekleştirilecek restorasyonda titiz davranılacak, kültürel miras sürdürülecektir.

Barış Sarayı, adalet divanı, dünya barış ve adalete muhtaç, dünyaya barış ve adalet dileklerimi sunuyorum. Söz konusu halının restorasyonu için uzunca süredir çalışma başlamıştı. Bu çalışmayı başlayan ilim insanı çok sevgili meslektaşım değerli ağabeyim elim bir kazada hayattan ayrılmıştı Haluk Dursun, kendisini rahmetle anıyorum. İnşallah bir yıl sonra halının aslına uygun olarak titizlikle restore edilmiş şeklinde barış sarayına uğurlarız inşallah diyerek konuşmasına son verdi.

Hollanda’nın Ankara büyükelçisi Joep Wijnands
İse yaptığı konuşmada; Burada Sultanhanı’da olduğum için çok mutluyum. Bu projeyi hayata geçirenlere çok teşekkür ediyorum. Şu anda iş emin ellerde. Bir asırdan sonra bu güzel halı buraya geldi. Halının hikayesi Türkiye ile Hollanda arasındaki güçlü bağların sembolü. Hereke halısı dünyanın en kaliteli halısıdır. Aranızdaki dostluğu halıdaki ilmikler kadar güçlü olduğunu düşünüyorum. Seneye yüzüncü yıl dostluk anlaşmamızı yapacağız. İki ülke arasında çok güçlü bir tarihi eser. Bu halı güzel bir örneği. Laleyi Hollanda’ya getiren sizsiniz aslında. 500 sene evvel bizim bağımsızlığımız için Türkiye yardım etti. NATO üyesi olarak çok önemli. Biz Hollanda olaraktan gurur duyuyor en fazla yatırım yapan ülke olmaktan. Türkiye dışındaki üçüncü büyük Türk toplumu Hollanda’da, iki ülkenin ilişkileri için önemli. Kültürel bağların gelişmesi için bakanlıkla ilişkiler önemli, gittikçe daha fazla turist geliyor. Ailem de gelmişti. Büyük ustalar tarafından bu halı restore edildikten sonra dönecek ve iki ülkenin sembolü olmayı sürdürecektir bir dahaki yüz yıl için diye konuştu. Konuşmaların ardından heyet halı atölyesini gezmesi ile program son buldu. Haber; Ağustos Gerçe