Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yapı ruhsatlarında üçüncü çeyrek sıçraması: Yüzölçüm %42,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz-Eylül 2025 dönemine ait Yapı İzin İstatistikleri’ni yayımladı. Veriler, sektörde dikkate değer bir genişlemeye işaret ediyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %42,6, bina sayısı %22,3 ve daire sayısı %54 oranında arttı. Artış oranları, inşaat sektörünün yılın üçüncü çeyreğinde ivme kazandığını ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz-Eylül 2025 dönemine ait Yapı İzin İstatistikleri’ni

Açıklanan rakamlara göre toplam yüzölçümün %78’i belediyeler tarafından verilen ruhsatlardan oluştu. Bu dönemde en yüksek payı 37,8 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar aldı. Onları 6,2 milyon metrekarelik yüzölçümüyle sanayi binaları ve depolar takip etti. Bu tablo, hem konut arzının hem de üretim alanlarına yönelik yatırımların belirgin şekilde arttığını gösteriyor.

Yapı kullanma izin belgelerinde de benzer bir hareketlilik yaşandı. 2025’in üçüncü çeyreğinde izin verilen binaların yüzölçümü %22,8 artarken, bina sayısı %5,6 yükseldi. Daire sayısı da aynı oranda artış gösterdi. Kullanma izin belgelerinde toplam yüzölçümün %79,4’ü belediyeler tarafından verilirken, en yüksek yüzölçüm payı yine iki ve daha fazla daireli konutlarda oldu. Bu kategoride 21,5 milyon metrekarelik alan dikkat çekti.

Takvim etkilerinden arındırılmış verilerde de sektörün genel seyrini gösteren güçlü yükselişler yer aldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı ruhsatı yüzölçümü %40,9, daire sayısı %51,7 arttı. Ancak mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler karşılaştırıldığında, bir önceki çeyreğe göre bina sayısı %7, daire sayısı %7,2 ve yüzölçüm %2,7 oranında azaldı; bu durum dönemsel dalgalanmaların etkisini yansıttı.

Yapı kullanma izin belgelerinde de benzer şekilde yıllık ölçekte güçlü artışlar kaydedildi. Takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre yüzölçüm %20,4, daire sayısı %20,1 yükseldi. Çeyreksel bazda ise yüzölçüm artarken bina ve daire sayılarında sınırlı düşüşler görüldü.

Haber Merkezi