Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ulu caminin minber kapısı yurt dışına kaçırıldı

Ulu caminin minber kapısı

Ulu caminin minber kapısı yurt dışına kaçırıldı

Ulucami minber kapı kanatları koruma altına alındı

*1998 Yılında çalınan Ulucami minber kapı kanatları Ankara Etnoğrafya Müzesi ahşap eserler salonunda koruma altında sergilenmekte. Çalındıktan sonra yurt dışına çıkarıldığı tespit edilen kapı kanatları için Kültür Bakanlığının kararlı ve ısrarlı bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Sonuçta İnterpol tarafından bulunarak 2013 yılında ülkemize iade edildi.

ÇOK DEĞERLİ

Ulucami minber kapı kanatları hem sahip olduğu kündekari tekniğiyle yapılması ve hem de tarihimizin derinliklerinden günümüze kadar gelen çok değerli bir miras özelliğini taşıyor. Abanoz ağacından yapılan bu muhteşem eser, 12. Yüzyılda Anadolu Selçuklu Sultanı Birinci Mesud’un hükümdarlık yıllarında yapılmış.

KÜNDEKARİ TEKNİĞİ NEDİR?

Kündekari, yüzyıllardır kullanılan bir ahşap işleme sanatıdır. Altıgen, beşgen veya yıldız şekline kesilmiş ahşap parçalarının geçmeli olarak birleştirilmesi olup büyük bir ustalık ve emek gerektirir.

YEŞİL LİMON AĞACINDAN YENİSİ TAKILDI

Minber kapı kanatlarının çalınmasından sonra Ulucami minber kapısına yeşil limon ağacından yeni kanatlar yaptırılarak takılmıştır. Halen kullanılan bu kapakların tamamı el işçiliği olup orijinaline birebir uyan imitasyondur. Haber: Ağustos GERÇE