Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye, doğum izni süresinde Avrupa sonlarında

OECD’nin açıkladığı verilere göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında resmi doğum izni süresi açısından 16 hafta ile alt sıralarda yer aldı. Listenin başında 58,6 hafta ile Bulgaristan bulunurken, onu 52 haftalık izin süresiyle Bosna Hersek ve Arnavutluk izledi.

OECD’nin açıkladığı verilere göre

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan son veriler, Avrupa ülkelerindeki resmi doğum izni sürelerini ortaya koydu. Türkiye, 16 haftalık doğum izni süresiyle Avrupa sıralamasında gerilerde yer aldı. Listenin zirvesinde ise doğum izni süresiyle dikkat çeken Bulgaristan yer aldı.

Doğum izninde lider: Bulgaristan

58,6 hafta ile Bulgaristan doğum izni süresi en uzun ülke olarak listede ilk sırayı aldı. Onu 52 hafta ile Bosna Hersek ve Arnavutluk izledi. Bu ülkeler, annelere bir yıla yakın süreyle doğum sonrası izin imkânı tanıyor.

Avrupa ortalamasının altında

Türkiye ile aynı sürede yani 16 hafta doğum izni veren ülkeler arasında Fransa, Hollanda, Letonya, İspanya ve Avusturya gibi ülkeler yer aldı. Ancak birçok Avrupa ülkesinin doğum izni süresi Türkiye’den daha uzun. Örneğin, Yunanistan’da bu süre 43 hafta, Birleşik Krallık ve Kuzey Makedonya’da ise 39 hafta olarak uygulanıyor.

Doğum izni süresi en kısa ülkeler

Listenin sonlarında ise 12,9 haftayla İsveç ve sadece 6 hafta ile Portekiz yer aldı. İsveç gibi bazı ülkeler doğum iznini kısa tutsa da babalık izni ve ebeveyn izni gibi uygulamalarla toplam ebeveyn izin süresi bakımından üst sıralarda yer alabiliyor.

Doğum İzni Sürelerine Göre Bazı Ülkeler:

Bulgaristan: 58,6 hafta

Bosna Hersek / Arnavutluk: 52 hafta

Yunanistan: 43 hafta

Birleşik Krallık / K. Makedonya: 39 hafta

Çekya: 28 hafta

İtalya: 21.7 hafta

Polonya: 20 hafta

Danimarka/ Norveç /Litvanya/ Belarus/ Romanya / Moldova / Ukrayna: 18 hafta

Fransa / İspanya / Türkiye / Hollanda / Avusturya: 16 hafta

Almanya / İsviçre: 14 hafta

İsveç: 12.9 hafta

Portekiz: 6 hafta

Haber Merkezi