Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin: Ekili alanlar zarar gördü, kaba yem açığı büyüyor!

Aksaray’da Nisan ayı ortasında yaşanan don felaketi, tarım arazilerinde büyük zarara neden oldu. Süt üreticileri, hayvanlarına verecek kaba yem konusunda ciddi açıkla karşı karşıya. Çözüm olarak sorgun ve alternatif yem bitkileri öneriliyor.

Aksaray’da Nisan ayı ortasında

DON FELAKETİ AKSARAY’DA HAYVANCILIĞI VURDU
Ekili alanlar zarar gördü, kaba yem açığı büyüyor!
Aksaray’da Nisan ayı ortasında yaşanan don felaketi, tarım arazilerinde büyük zarara neden oldu. Süt üreticileri, hayvanlarına verecek kaba yem konusunda ciddi açıkla karşı karşıya. Çözüm olarak sorgun ve alternatif yem bitkileri öneriliyor.
Aksaray’da 11-13 Nisan tarihleri arasında etkili olan don olayı, birçok bölgede ekili alanlara büyük zarar verdi. Özellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticiler, bu zararın ardından kaba yem bulmakta zorlanmaya başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, üreticilerin ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
EKİLMİŞ ALANLARI DON VURDU, ÜRETİCİ MAĞDUR
Başkan Zengin, don olayının ekili alanlarda büyük tahribata neden olduğunu belirterek, “Üreticiliğin karşılığı alınamıyor. Hayvanına verecek kaba yemi dahi temin edemeyecek duruma gelen vatandaşlarımız büyük bir sorunla karşı karşıya” dedi.
KABA YEM AÇIĞINA İKİ ÖNEMLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Aksaray’da oluşan kaba yem açığını gidermek için iki çözüm yolu öneren Zengin, özellikle sulak alanlarda sorgun ekiminin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Zengin şöyle konuştu:
“Sorgun (Sudan otu), 45 günde yetişen ve biçimi geciktiğinde daha da fazla verim sağlayabilen bir bitki. Silajlık mısır kadar büyüyebilen bu bitki, kaba yem açığını büyük ölçüde kapatabilir. Tarım İl Müdürlüğü, Aksaray İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi bu konuda üreticiye destek olmalı.”
KURAK ALANLAR İÇİN ALTERNATİF ÜRÜN ÖNERİSİ
Kurak araziler için farklı yem bitkilerinin devreye alınabileceğini de belirten Zengin, “Kanola mı olur, başka bir yem bitkisi mi olur, bunu da Tarım İl Müdürlüğü belirlemeli ve üreticileri hemen bilgilendirmeli” dedi. Zengin, uygun bitkilerin seçilip şimdi ekilmesi halinde, bu ürünlerden yılda iki biçim alınarak kaba yem ihtiyacının büyük oranda karşılanabileceğini ifade etti.
ÜRETİCİ ACİLEN YÖNLENDİRİLMELİ
Başkan Zengin, açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Üreticilerimiz zaman kaybetmeden bu ürünlerin ekimine yönelmeli. Tarım İl Müdürlüğü, acil şekilde üreticileri bilgilendirmeli ve yönlendirmeli. Destek verilirse bu zor dönemin atlatılması mümkün.

*Avni KURU

Dünya çapında altyapı ve üstyapı
Sıradaki Haber Aksaray firması Kuzeyboru, Kuzey Afrika Libya Build fuarında!