Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milletvekili Aydoğdu, Kendini bilen, her şeyi bilir!

AK Parti Aksaray Milletvekili

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu:
Kendini bilen, her şeyi bilir

Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hemen yanı başına, Aksaray Belediyesi tarafından yapılan Hasta Yakını ve Konuk Evi ile Külliyesi’ne Ahmet Yesevi isminin verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Milletvekili Cengiz Aydoğdu yaptığı açıklamada, “30 Ağustos, Anadolu’nun bizde kalmasında ikinci tescilidir.” dedi.
AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Bu tarihte Anadolu’ya inşallah ebedi mührü vuruldu. Milletimiz tarafından, kahraman ordumuz tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki o ateş parçası ordunun bize hediyesidir Anadolu.” şeklinde konuştu.
Ahmet Yesevi’den de bahseden Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Ahmet Yesevi’de Anadolu’yu bize vatan yapan sinsilenin önündeki adamdır. Ahmet Yesevi, bütün o Anadolu’yu vatan yapan Hacı Bayram’lar, Hacı Bektaş’lar, Yunus Emre’ler. Onların hepsinin, o kafilenin önündeki adamdır. Türkistan’da ona Piri Türkistanı denir. Türkistan’ın piri denir. Bizim geldiğimiz yerdeki en büyüğümüzdür.
Menkibe şöyle der. Ahmet Yesevi ocağından aldığı bir tutam koru, o kıvılcım halinde, bütün Orta Doğu’ya Anadolu’ya her yere düştü. O kıvılcımların düştüğü yere, Yesevi dervişleri, bunlara Yesi güvercinleri de denir. Yesevi dervişleri gittiler. Tekkelerini kurdular. Mekteplerini kurdular. Oralarda ocağı tüttürdüler. Oraları meskun mahal haline getirdiler. Yani coğrafyayı vatandaşlaştırdılar.
Ahmet Yesevi’nin bir özelliğini daha söyleyeyim. Bizim Somuncu Baba’mızın da Piri’dir. Somuncu Baba dergahında görürsünüz çilehane, o çilehane geleneğini başlatan adam Ahmet Yesevi’dir. Ahmet Yesevi 63 yaşına gelince, 63 yaşından sonra artık haddi aştık. Bundan sonra biz yeryüzünde olamayız demiş. Neden? Hz. Peygamberimiz 63 yaşında vefat ettiği için. Ondan daha fazla yaşamak ‘haddi aşmaktır’ demiş. Menkıbeye göre, bütün ömrünü çilehanede geçirmiş. Daha sonra bütün, Türk dervişleri diğer İslam ülkelerinde çilehane yoktur. Çilehane sadece bizim Anadolu’muz da vardır. Çilehane geleneği böyle devam etmiştir. Uzlet, kendisi ile baş başa kalmakta çok önemlidir.
Bunu da gençler için zikredeyim. Kendi kendinle baş başa kalma nedir? Dünyanın bütün kültürleri, bütün felsefeleri, eski yunandan, Budizm’den, Hristiyanlık’tan hepsinden özü, özeti, iki kelimedir. Kendini bil, kendini, bilen rabbini bilir. Kendini bilen dünyayı bilir. Kendini bilen her şeyi bilir. O uzletin de anlamı odur. Kendi ile baş başa kalmak, kendini bilmektir.” dedi.
Cengiz Aydoğdu sözlerinin devamında, “Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in, Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanı başına yapmış olduğu Hasta Yakını Konuk Evi ve Külliyesi’ne böyle bir zatın adını verdiği için teşekkür ediyorum. Burası gençlerimiz için hayırlı olacak. Burada açılan zihinler, Türkiye’nin ufkunu aydınlatacaktır.” dedi..

Haber: Avni Kuru