Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MEB’den 2025’te eğitime kapsamlı dönüşüm hamlesi

Millî Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı boyunca “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında eğitim sistemini güçlendirmeye yönelik önemli adımlar attı. Yeni müfredat uygulamaları, öğretmenlik mesleğine ilişkin düzenlemeler ve yapay zekâ destekli projelerle eğitimde bütüncül bir dönüşüm hedeflendi.

Millî Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı boyunca “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”

Bu yılın başında 315 bin 856 öğretmen “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” unvanını alırken, yeni öğretim programları ana sınıfından ortaöğretime kadar kademeli olarak uygulanmaya devam etti. “Beceri temelli” yaklaşım doğrultusunda ölçme ve değerlendirme sisteminde değişikliğe gidildi; karne yerine okul öncesinde “beceri edinim raporları”, ilkokullarda ise “gelişim raporları” uygulamaya alındı.

2025’te yapay zekâ çalışmaları da hız kazandı. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde Yapay Zekâ ve Büyük Veri Uygulamaları Daire Başkanlığı kuruldu. Bu kapsamda “Türk Ulusal Zekâ Ölçeği (TUZÖ)” hayata geçirilirken, “Eğitimde Yapay Zekâ Politika Belgesi ve Eylem Planı” kamuoyuyla paylaşıldı. Yapay zekânın güvenli ve etik kullanımına yönelik rehber dokümanlar da yayımlandı.

Mesleki eğitim alanında gastronomi liseleri açılırken, Türkiye’nin en büyük lise yerleşkesi olan Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi hizmete girdi. Öğretmen Bilgi Servisi (ÖBS) ve Okul Veli Asistanı (OVA) uygulamalarından 600 binden fazla öğretmen ve veli yararlandı. Ayrıca özel okullarda ders kitabı ücreti alınmamasına yönelik düzenleme yürürlüğe girdi.

OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim 2025” raporuna göre Türkiye, okullaşma oranları ve eğitim göstergelerinde en fazla ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer aldı. Öğretmen atamalarıyla birlikte öğrenci-öğretmen oranlarında da belirgin iyileşmeler sağlandı.

2025 yılı boyunca eğitim diplomasisi, ulusal ve uluslararası zirveler, TEKNOFEST etkinlikleri, kültürel ve sosyal projelerle desteklenirken, öğrenciler uluslararası yarışmalarda 272 madalya kazandı.

Haber Merkezi