Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gece ile gündüz çarpıştı şok denge anı;Sonbahar resmi olarak başladı!

23 Eylül ekinoksuyla birlikte gece ve gündüz süreleri eşitlendi, Prof. Dr. Alpay Arıbaş sonbaharın resmen başladığını duyurdu.

23 Eylül ekinoksuyla birlikte

Bugün 23 Eylül, gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği ekinoks günü. Bu özel gün, mevsim değişikliği olarak kabul edilen bir dönemin başlangıcını simgeliyor. Uzmanlar, artık sonbaharın resmen başladığını ve doğanın kendini yavaş yavaş kışa hazırladığını belirtiyor.

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, yaptığı açıklamada ekinoksun, güneş ışınlarının Ekvator’a dik açıyla gelmesi nedeniyle gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. “Bugün itibariyle, kuzey yarımkürede günler kısalmaya başlayacak ve sıcaklıklar düşecek. Sonbaharın resmi başlangıcıyla doğada da gözle görülür değişiklikler yaşanacak” diyen Arıbaş, bu dönemde bitki örtüsü ve hayvanların da kışa hazırlandığını vurguladı.

Bu eşitlik sadece fiziksel değil, birçok kültür ve inanç sistemi için de önemli bir sembol. Sonbaharın gelişinin tarım faaliyetlerinden, ekosistem değişikliklerine kadar pek çok alanı etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Alpay Arıbaş, özellikle bu dönemde mevsimsel değişikliklere uyum sağlamanın önemli olduğunu belirtti.

Meteoroloji uzmanları ise önümüzdeki günlerde yağışlı havaların etkili olacağını ve sıcaklıkların belirgin şekilde düşeceğini öngörüyor.
Celil Acar