Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, çiftçi ve esnafın devlet destekli kredilere erişiminde yaşanan Bağ-Kur ve vergi borcu engelinin kaldırıldığını duyurdu.
Koçak, uzun süredir çiftçilerin sübvansiyonlu kredi kullanımını engelleyen borç sorununu hem basın açıklamalarıyla hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilen mektupla gündeme taşıdıklarını belirtti. Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Halkbank ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden devlet destekli kredi kullanımında önemli düzenlemeler yapıldığını açıkladı.
Yeni düzenlemeye göre, kredi kullananlar için kredi kullandırım tarihinden en fazla 15 gün önce alınmış belge ile vergi ve SGK borcu bulunmaması veya borcun yapılandırılmış/taksitlendirilmiş olması şartı aranacak. Borcu olan ancak yapılandırması bozulmamış kişiler de kredi kullanabilecek. Vadesi geçmiş borcun Hazine destekli kredinin azami %25’ine kadar olan kısmı ilgili tahsil dairesine aktarılacak, yıllık üst limit ise 300.000 TL olarak belirlendi.
Çiftçiler ve üreticiler için borcu olanların kredilerinin %25’i, esnaf ve sanatkârlar için de aynı oran, borç ödemesinde kullanılacak. Temel bitkisel ve hayvansal üretim kapsamında, 400.000 TL’ye kadar olan ayni kredilerde 31 Aralık 2026’ya kadar “borcu yoktur” yazısı aranmayacak.
Emin Koçak, düzenlemenin üretime ve istihdama katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Çiftçilerimizin ve esnafımızın finansmana erişimini kolaylaştıran bu karar, haklı taleplerimizi dikkate alan önemli bir adım oldu. Cumhurbaşkanımıza, Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Kararın yürürlüğe girmesiyle, uzun süredir kredi mağduriyeti yaşayan üretici ve esnafın finansmana erişiminde önemli bir rahatlama sağlanacak.
Celil Acar

