Aksaray’dan Solingen’e uzanan bir temsil yolculuk.
Başörtüsüyle tarih yazmaya hazırlanıyor: Büşra Nur Çetin Solingen’de başkanlığa aday
Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Solingen kentinde, 2025 yerel seçimleri yaklaşırken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Aksaray kökenli bir ailenin kızı olan ve çocukluğu Solingen sokaklarında geçen Büşra Nur Çetin, Solingen Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı.
Çetin’in adaylığı sadece yerel siyaset açısından değil, Almanya genelinde de tarihi bir adım olarak görülüyor. Zira o, Almanya’da bir büyükşehir belediye başkanlığına aday olan ilk başörtülü kadın olarak öne çıkıyor.
“Solingen beni ben yapan şehir”
2001 yılında Solingen’de dünyaya gelen Çetin, köklerini ise Türkiye’nin İç Anadolu’daki kenti Aksaray’a dayandırıyor. Hemşehri bağlarını koparmadan büyüyen Çetin, bu kimliğiyle hem Türkiye diasporasını hem de Almanya’daki çok kültürlü yaşamı temsil ediyor. Eğitim hayatını Solingen’de tamamlayan ve 2020 yılında Alternative Bürgerinitiative (ABI) listesinden Solingen Belediye Meclisi’ne giren Çetin, meclisin en genç üyesi olarak dikkat çekmişti.
Şimdi ise Solingen’in yönetimini devralmak için bir adım daha atıyor. Adaylık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Solingen beni ben yapan şehir. Şimdi sıra bana düştü: Bu şehrin gençlerine, kadınlarına, sessiz çoğunluğuna ses olmak için yola çıkıyorum.”
Diasporadan çıkan güçlü bir figür
Aksaraylı bir ailenin kızı olan Büşra Nur Çetin, göçmen kökenli bir genç olarak yalnızca siyasi değil, aynı zamanda kültürel temsil anlamında da önemli bir figür haline geldi. Almanya’daki Türkiye kökenli topluluklar ve özellikle genç kadınlar için rol model olan Çetin, farklı kimlikleri kucaklayan bir siyaset dili geliştiriyor.
Kampanyasında eğitim, kadınların güçlendirilmesi, gençlik politikaları ve şeffaf yönetim gibi başlıkları ön plana çıkaran Çetin, “geleceği birlikte kurmak” şiarıyla yola çıktı.
ABI’den tam destek: “Bu bir dönüm noktası”
Alternative Bürgerinitiative (ABI) Partisi, Büşra Nur Çetin’in arkasında durarak, onun adaylığını “Solingen için tarihi bir fırsat” olarak nitelendirdi.
Parti Başkanı Rasim Çetin, “Büşra Nur sadece bir aday değil, bu toplumun içinden yetişmiş bir sorumluluk örneğidir. Onu desteklemek, kendimizi desteklemektir” dedi.
Başkan Yardımcısı Cemal Ayıboğan, “Gençliğiyle, duruşuyla ve çalışkanlığıyla bize umut veriyor. Bu şehir onunla değişmeye hazır” ifadelerini kullanırken, Parti Sözcüsü Hakan Seçgin de, “Toplumun her kesimini kucaklayan bir belediyecilik anlayışını onunla kurabileceğimize inanıyoruz” dedi.
Seçim tarihi: 14 Eylül 2025
Solingen halkı, 14 Eylül 2025’te sandık başına gidecek. Büşra Nur Çetin’in adaylığı, yalnızca Almanya’da değil, Avrupa genelinde de kadınların ve göçmen kökenli bireylerin siyasetteki temsili açısından yeni bir sayfa açabilir.
Aksaray’dan Solingen’e uzanan bu siyasi yolculuk, genç bir kadının çok kültürlü Avrupa’da nasıl güçlü bir lider figürü hâline geldiğini gözler önüne seriyor.
Ağustos Gerçe