Aksaray Türk Eğitim Sen ve Kamu-Sen İl Başkanı Ali Toprak, Türkiye’de 2012 yılında uygulamaya konulan 12 yıllık zorunlu temel eğitim sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu konuda yürüttüğü “temel eğitimi kısaltma” çalışmasını değerlendiren Toprak, sistemin mevcut haliyle hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından verimliliğini yitirdiğini söyledi.
Toprak, eğitimde disiplin ve ciddiyetin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirterek, “12 yıllık temel eğitim süresi uzun bir dönemdir. Artık bu sistemin gözden geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Daha önce bu konuda adımlar atılmalıydı. Eğitimde sınıfta kalma sistemi geri getirilmeli, ders geçme esasına dönülmelidir” diye konuştu.
Başkan Toprak, öğretmenlerin eğitim sürecindeki rolüne özel vurgu yaptı. “Öğretmenin verdiği not nihai karar olmalıdır” diyen Toprak, “Türk milletinin geleceği için bilenle bilmeyen ayırt edilmelidir. Bu ayırt edici kişi öğretmen olmalıdır. Öğretmenin otoritesi zayıflatıldığında eğitimde disiplin ve başarıdan söz etmek mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.
Toprak, yalnızca sürenin değil, sistemin içeriğinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:
“Temel eğitimde ölçme-değerlendirme kriterleri yeniden ele alınmalı. Her öğrenciyi bir üst sınıfa otomatik geçiren mevcut yapı, hem öğrencinin emeğini hem de öğretmenin yetkisini değersizleştiriyor. Eğitimin temeli bilgi, emek ve disiplindir. Bunlar olmadan nitelikli birey yetiştirmek mümkün değildir.”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde değişiklik yapmaya hazırlandığına ilişkin haberler son günlerde kamuoyunda geniş yankı buldu. Bakan Yusuf Tekin’in, özellikle ilkokul ve ortaokul kademelerinde sürenin kısaltılması, mesleki yönlendirme yaşının öne çekilmesi gibi konular üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Eğitim sendikaları, bu düzenlemelerin yalnızca süreyi değil, müfredat yapısını da kapsaması gerektiğini vurguluyor. Başkan Ali Toprak da bu yöndeki görüşünü dile getirerek, “Eğitimde yüzeysel değişiklikler değil, köklü dönüşümler gerekiyor. Öğretmen yetkili, öğrenci sorumlu, veli bilinçli olmalı. Ancak bu denge sağlanırsa geleceğe güvenle bakabiliriz” dedi.
Toprak, açıklamasının sonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı çalışmalara destek verdiklerini belirterek, “Bu ülkenin eğitimde nitelik devrimine ihtiyacı var. Biz sendika olarak bu adımları destekliyor, katkı sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Eğitim camiasında geniş yankı uyandıran açıklamanın ardından gözler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine ilişkin yeni düzenleme takvimine çevrildi. Fatma Altınok

