Nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, 4 milyon 200 bin dekar civarındaki tarım alanında yoğun üretim yapılıyor. Yonca, ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve arpa başta olmak üzere birçok üründe Türkiye’de ilk 10 il arasında yer alan kentte, üreticilerin yanlış gübre ve ilaç kullanımı nedeniyle zaman zaman verim kaybı yaşadığı belirtildi. Bu kapsamda Aksaray Üniversitesi, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı toprak analizinin zorunlu olarak yapılması gerektiğini vurguladı.
Aksaray Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Toprak Analiz Laboratuvarı’nda üreticilerin getirdiği toprak örnekleri bilimsel yöntemlerle inceleniyor. Laboratuvarda organik madde, pH, kireç, tuzluluk, fosfor, potasyum ve çeşitli fiziksel analizler yapılarak bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementleri belirleniyor.

Toprak Analiz Laboratuvar Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Seyit Ali Dursun, analiz sürecini şu sözlerle anlattı: “Burada toprak örnekleri geldikten sonra laboratuvarımıza verimlilik analizleri gerçekleştirilmekte, bunların içerisinde organik madde PH, kireç, tuzluluk, fosfor, potasyum ve fiziksel analizler yapılmakta. Bu analizler çıktıktan sonra bitkisel üretim için, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin yorumlaması yapılmak suretiyle çiftçiye uygun gübreleme metotları önerilmekte. Toprak analizini şu şekilde tanımlaya biliriz, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi maksadıyla bilimsel ölçme ve yorumlama sistemi ve yöntemi olarak ifade edebiliriz. Toprak analizinde elde edilen bu sonuçlar neticesinde çiftçiye gerekli olan gübre yorumu yapmak sureti ile ihtiyaç duyduğu besin maddeleri sunarız bunla birlikte bitkinin toprakta bitki besin maddeleri hangi besin madde elementlerinin eksik veya fazla olduklarını tespit ederiz. Sonuçta da bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddesini çiftçiye tavsiye ederiz. Neticede elde edilen verilerle gübre israfı ve fazla gübre kullanımının önüne geçmiş oluruz” dedi.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da laboratuvarda yaptığı açıklamada, üreticilere çağrıda bulundu. Koçak, “Aksaray Üniversitesi toprak tahlil laboratuvarındayız. Burası bana göre, toprağın ameliyat hanesi, toprakta ne tarz hastalıkların olduğunu zararların olduğunu buradaki Üniversite hocalarımız belirliyor. Çiftçilerimize ona göre hangi gübreyi atacağını, hangi azotu, hangi potasyumu atacağını burada öneriyorlar. Toprak tahlilini yapmak çiftçimiz için çok önemli, kıymetli ve değerli ben üreticilerimizin Aksaray Üniversitesine özellikle toprağını getirip uygun düzgün bir şekilde burada tahlilini yaptırmalarını istiyoruz. Toprak tahlilini yaparsak verimde de en az %30, %40 gibi verim artışı olur. Buda çiftçimizin menfaatine olur. Buradaki hocalarımıza hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tabi İl Tarım Müdürlüğümüze de bundan sonra Aksaray Üniversitesi ile beraber üreticilerimize el birliği ile gerek hem laboratuvarda hem de sahada üreticilerimize birlikte hizmet edeceğiz. Üreticilerimizin emrinde olacağız. Üç tane kurum İl Tarım Müdürlüğü, Üniversite ve Aksaray Ziraat Odasıyla çiftçilerimize bilgilendirme ve yönlendirme yapacağız.” dedi.
Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak ise üniversite-kamu iş birliğine dikkat çekerek şunları söyledi:“Şu anda Üniversitemiz Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Uygulama Merkezindeyiz. Toprak analiz laboratuvarındayız. Bugün Aksaray Üniversitesi olarak çiftçilerimize ve tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza katkı sağlayabilmek adına Tarım Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız başkanlığı ile birlikte çiftçilerimize yönelik yapacağımız çalışmaları istişare etmek ve yaptığımız analizlerle ilgili bilgilendirme yapmak üzere merkezimize gelmiş bulunmaktayız. Merkezimizde Tarım Orman Bakanlığı üzerine yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarımız var. Kapsam bir dediğimiz, bu kapsamda çiftçilerimize torak analizleri yapıyor ve sonuçlara göre de birtakım tavsiyelerde bulunuyoruz. Hem gübreleme anlamında hem de ürün yetiştirme anlamında birtakım tavsiyelerde bulunuyoruz. Yaptığımız çalışmalar hakkında bilgilendirme yaparak çiftçilerimizin doru yönlendirilmesi amacıyla bu toplantıyı yapmış bulunuyoruz. Bu kapsamda Ziraat Akademisi adını verdiğimiz bir oluşumla Üniversitemizle ilgili alanlarla uzman hocalarımız ve sahadan da Tarım Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odası başkanlığımızın katkısıyla çiftçilerimize daha etkin bir şekilde ulaşmak ve onları da bilgilendirme yapmak için bir araya geldik” diye konuştu.

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir de kentin tarımsal potansiyeline dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Aksaray İlimiz Tarımsal potansiyel potansiyeli bakımından ülkemizin önde gelen bir illerinden birisidir. Yonca, Ay çiçeği, kuru fasulye, nohut, arpa gibi birçok üründe ülkemizde ilk 10 ilden biriyiz. Aksaray Üniversitesi bünyesinde bulunan toprak tahlil laboratuvarında her türlü toprak analizi yapılmaktadır. Toprak analizinin amacı nedir diye sorduğunuzda, Çiftçilerimiz yoğun bir şekilde tarım yaparken toprağın yapısını bilmeden gübre kullanmaları halinde bu gübrelerin istenilen faydayı sağlaması zor görünüyor. İlimizde yoğun bir tarım yapıldığı için yaklaşık yılda 125 bin ton civarında gübre kullanılıyor. Çiftçilerimiz bu gübreyi yapmadan önce ekimden önce arazilerinden toprakları düzgün alıp analiz yaptırabilirlerse hangi gübreyi ne kadar kullanacaklarını bildikleri için hem ekonomik olarak daha az para harcayacaklar hem uygun gübreyi belirledikleri için toprağa daha çok faydası olacaktır bitkiye, İlimizde 4 milyon 200 bin dekar civarında tarım alanı var. Yoğun bir şekilde tarım yapılıyor. Bizim çiftçilerimizden ricamız ekim yapmadan önce hem topraklarını tanımaları hem de toprak için gerekli bitki besin maddelerini belirlemeleri için mutlaka toprak analizini yaptırmalarıdır dedi.”
Üniversite, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası’nın iş birliğinde yürütülecek çalışmalar kapsamında üreticilere hem laboratuvar ortamında hem de sahada bilgilendirme ve teknik destek sağlanacağı bildirildi.
Ağustos Gerçe

