Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da nesli tehlike altında olan alaca sansar görüntülendi

Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, nesli tehlike altında bulunan alaca sansarı izleme çalışmaları sırasında görüntüledi. Alaca sansar, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) ‘Kırmızı Liste’sinde yer almakta ve Türkiye’de koruma altında olan türler arasında bulunuyor.

Aksaray Doğa Koruma ve

DOĞA KORUMA ÇALIŞMALARI SONUÇ VERDİ

Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, bölgedeki yaban hayatı izleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Nesli tehlike altında olan ve ülkemizde koruma altında bulunan alaca sansar (Vormela peregusna), Aksaray’da yapılan izleme çalışmaları sırasında görüntülendi. Bu nadir canlı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) *‘Kırmızı Liste’ kategorisinde yer almakta ve neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya.

KORUMA ALTINDA BİR TÜR

Alaca sansar, Türkiye’nin nadir yaban hayatı türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Göz alıcı siyah, sarı ve beyaz renkleriyle dikkat çeken bu küçük yırtıcı memeli, özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yayılım gösteriyor. Ancak, habitat kaybı ve yasadışı avlanma gibi nedenlerle nesli tehdit altında bulunuyor.

Aksaray’daki Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, bu nadir türün korunması ve popülasyonunun izlenmesi için titiz bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen izleme faaliyetleri, yaban hayatının korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

KIRMIZI LİSTE’DE TEHLİKE ALTINDA

Alaca sansar, dünyada da nesli tükenme riski altında olan canlılar arasında. *IUCN’nin Kırmızı Liste’sinde* bulunan bu tür, hem küresel hem de yerel ölçekte koruma altına alınmış durumda. Türkiye’de de çeşitli yasal düzenlemelerle koruma altında olan alaca sansar, yalnızca doğal yaşam alanlarında izlenebiliyor ve zarar verilmesi yasalarca cezalandırılıyor.

AKSARAY’IN YABAN HAYATI ZENGİNLİĞİ

Aksaray, zengin yaban hayatı ve biyoçeşitliliği ile Türkiye’nin dikkat çeken bölgelerinden biri. Bölgedeki doğal yaşam alanları, çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yaparken, alaca sansar gibi nesli tehlikede olan türlerin varlığı, bölgenin ekolojik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, doğanın korunması ve yaban hayatının sürdürülebilir şekilde devam etmesi adına vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyor.

*Celil ACAR