Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da Hitit Hazinesi yağmalandı;Gizem dolu höyüğün sırları!

Aksaray’ın Eskil ilçesindeki tarihi höyük, kaçak kazıların hedefi olduktan sonra il genel meclisi tarafından turizme kazandırılması amacıyla incelendi.

Aksaray’ın Eskil ilçesindeki tarihi

5 bin yıllık Hitit dönemine ait höyük, yerel halkın da desteğiyle turizme açılarak kaçak kazıların önüne geçilmesi planlanıyor.

Aksaray’ın Eskil ilçesine bağlı Böğet Köyü’nde yer alan ve kaçak kazıcıların hedefi olup büyük oranda tahrip edilen tarihi höyük, il genel meclis üyeleri tarafından incelenerek bir rapor hazırlandı. Böğet Köyü Muhtarı Mustafa Özkan’ın talebi doğrultusunda gerçekleştirilen incelemede, komisyon üyeleri höyüğü detaylı bir şekilde inceledi. Köy sakinleri de kaçak kazılardan dolayı yaşadıkları rahatsızlıkları dile getirdi.

Tarihi kaynaklara göre Hitit dönemine ait ve yaklaşık 5 bin yıl önceye dayanan höyük, 32 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. İl Genel Meclis Üyesi Necip Çeçen, tarihi höyüğün turizme kazandırılması ve bu sayede kaçak kazıların önlenmesi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Çeçen, “Muhtar heyetinden verilen bir dilekçe üzerine İl Özel İdaresi olarak Kültür Turizm Komisyonuyla birlikte buraya geldik. Şu an höyük üzerinde incelemelerde bulunuyoruz. Teknik heyetimizle birlikte köyümüzdeki milattan önce 3 bin yılına dayanan höyüğün kaçak kazılar yapıldığı, köylüleri rahatsız ettiği ve bu höyüğün turizme kazandırılması daha uygun. Gerekli yerlere gerekli raporları yazıp burayla ilgili çalışmaların bir an önce başlatılmasını Allah’ın izniyle sağlayacağız” dedi.

Tarihi höyüğün turizme açılması ile birlikte bölgeye gelen ziyaretçilerin artması ve bu sayede kaçak kazıların önüne geçilmesi hedefleniyor. Bölge halkı da bu çalışmaların hızlandırılmasını ve höyüğün korunmasını istiyor. Ağustos Gerçe