Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da 28 Milyon TL’lik Geri Dönüşüm Tesisi: Eski Lastikler Enerjiye Dönüşecek!

Artra Enerji, Aksaray’da kuracağı geri dönüşüm tesisiyle, ömrünü tamamlamış lastikleri piroliz yöntemiyle geri kazanarak karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretecek.

Artra Enerji, Aksaray’da kuracağı

Aksaray’da yeni bir geri dönüşüm tesisi kuruluyor. Artra Enerji tarafından 28 milyon TL yatırım ile hayata geçirilecek olan tesiste, ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile geri dönüştürülerek çeşitli ürünler ve enerji üretilecek. Tesisin, Taşpınar/Erenler Mahallesi’nde yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda kurulması planlanıyor.

Artra Enerji Geri Dönüşüm İnşaat Şirketi tarafından Aksaray Merkez İlçesi, Taşpınar/Erenler Mahallesi’nde kurulacak olan Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi, günlük 30,6 ton kapasite ile ömrünü tamamlamış lastikleri geri dönüştürecek. Piroliz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecek geri dönüşümde, lastiklerden karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi elde edilecek.

Tesisin günlük üretim kapasitesi; 13.770 kg pirolitik yağ, 10.710 kg karbon siyahı, 3.060 kg yoğuşturulamayan gaz ve 3.060 kg çelik tel olarak öngörülüyor. Yoğuşturulamayan gaz, kimyasal reaksiyonlar için gerekli ısıl enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılacak.

Ayrıca, tesiste üretilen piroliz yağı sayesinde 3 MW elektrik enerjisi üretilecek. Bu enerji, tesisin kendi elektrik ihtiyacını karşılayacak ve üretim fazlası, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ndeki trafo merkezine 4,5 metre uzunluğunda bir hat üzerinden aktarılacak. Böylece, ömrünü tamamlamış lastikler geri dönüşümle hem çevreye kazandırılacak hem de enerji üretimine katkı sağlanmış olacak.
Haber Merkezi