Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da 1 Mayıs; Emek ve Alınteri İçin Bir Araya Gelindi

Dünya’da ilk kez 1886

Dünya’da ilk kez 1886 yılında kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, 138 yıldır dünyanın dört bir yanında işçiler ve emekçiler tarafından kutlanmaya devam ediyor. Aksaray’da da kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, şehrin meydanında renkli görüntülere sahne oldu.

Aksaray’da sendikaların organizasyonu ile kent meydanında 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Programı; Eğitim-İş, Eğitim- Sen, KESK, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi ve Sol Parti’nin katılımıyla gerçekleşti.
1 Mayıs programı kapsamında gerçekleşen program Aksaray’da Çerdiğin Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı’ndan kent meydanına kadar süren yürüyüş ile başladı. Kortej halinde yürüyen; sendikalar, dernekler ver partiler eş zamanlı olarak hareket ederek şehrin meydanına doğru hareket etti. Meydanda Eğitim-İş, KESK, ve Atatürkçü Düşünce Derneği basın açıklamasında bulundu.

“Alın terimiz ve ekmeğimiz için alanlardayız”

Eğitim-İş adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Ahmet Erarslan , günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşma kapsamında Türkiye’deki işçilerin ve emekçilerin hak ettikleri ücretler ile refah düzeyde yaşamalarının gerekliliğinin altını çizdi. Şube Başkanı Erarslan, sözlerine “İşimiz, ekmeğimiz, alın terimiz, ülkemiz için, insanca bir yaşam, demokratik, tam bağımsız bir Türkiye için 1 Mayıs’ta meydanlardayız. İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı bu yıl çok ağır bir ekonomik krizin ve derinleşmiş bir enflasyonun ortasında karşılıyoruz. Kıdem tazminatının kaldırılması, taşeronluğun, güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılması istenmekte ve grevler yasaklanmaktadır. Alım gücümüz enflasyona ezdirilirken KDV-ÖTV, gelir vergisi, vergi dilimleri (%15-20-27) derken maaşlarımız erimektedir” diyerek sözlerine başladı.

“Daha mutlu ve umutlu yarınlar emekçilerin ellerinden doğacaktır”

Kamu-İş Konfederasyonu ve Eğitim İş Sendikası adına konuşmasını sürdüren Şube Başkanı Ahmet Erarslan; “Konfederasyonumuzun araştırmasına göre Nisan 2024 açlık sınırı 19 bin 980 liraya, yoksulluk sınırı 58 bin 205 liraya yükselmiştir. insan onuruna yaraşır bir hayat sürebilmemiz için 1 Mayıs’ta yan yana omuz omuza olmak umuda destek olmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak enflasyona, zamlara, faizlere, adaletsiz vergi dilimlerine, döviz kurundaki artışa karşı olmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak ülkedeki bütün çalışanların güvenceli, kadrolu ve insanca yaşayabilecekleri bir ücret seviyesinde çalışmalarını istemektir. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak bu ülkeye emeğini veren ve alın terini dökenlerin, yaşlılığında onurlu bir yaşam sürmesine destek olmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak emeklilikte yaşa takılmak istememektir. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak geleceğimizin ve çocuklarımızın laik, demokratik bir hukuk devletinde yaşamasını istemektir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve Eğitim İş Sendikası olarak bu umut ve inançla daha mutlu ve umutlu yarınların güneşi, emekçinin ellerinde doğacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Çalışma çağında olan her dört kişiden birisi işsiz”

Basın açıklaması kapsamında konuşma yapan KESK Aksaray Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Aksaray Şube Başkanı Şevket Köksal; “ Dostlar, dünyada ve ülkemizde kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturası her geçen gün büyüyor. Her baktığı yerde doların yeşilini, petrolün siyahını gören kapitalist barbarlık çarklarını milyonlarca işçiyi, emekçiyi her gün daha fazla sömürerek döndürmeye devam ediyor. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyona dayandı. Çalışma çağında olan her dört kişiden biri işsiz. Her üç kadından biri işsiz. Her 3 çalışandan biri kayıt dışı çalıştırılıyor. Bu ülkede her beş çocuktan biri daha hayatının ilk baharında işçi olarak çalışıyor. Çalışma yaşamı güvencesiz onlarca istihdam türü ile parça parça ediliyor. Her gün ortalama beş canımız işçi cinayetleri ile aramızdan koparılıyor. Maliyet gerekçesi ile alınmayan önlemler ve yapılmayan denetimler nedeni ile ülkemizin işçi cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olma tablosu değişmiyor” diyerek sözlerine başladı.

“Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir ülke istiyoruz”

Eğitim-Sen Şube Başkanı Köksal, sözlerinin devamında “Sendikal hak ve özgürlüklerimiz, toplu sözleşme ve grev hakkımız bir yana en temel insan haklarımız bile ayaklar altına alınıyor. Açlık sınırı 24 bin TL’yi yoksulluk sınırı 65 bin TL’yi aştı. Buna karşın her iki emekliden biri 10 bin TL aylıkla, 10 milyon asgari ücretli 17 bin TL ile yaşam savaşı veriyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı yoksulluk sınırının yarısına bile ulaşmıyor. Gelir adaletsizliği uçurumu gittikçe büyüyor. Toplumun en zengin yüzde 1’i toplam servetin yüzde 40’ını elinde tutuyor. %99’u olarak bizler ise geriye kalan yüzde 60’ı paylaşıyoruz. Dostlar, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı, her seferinde bizim değil, patronların yüzünü güldüren bu düzen, bizim düzenimiz değil. Bu düzene artık yeter diyoruz. Bizler; Emeğin sömürülmediği, %1’in değil, %99’un mutlu yaşadığı, herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı çocuklarımızın okula aç gitmediği, laik ve bilimsel eğitimden mahrum bırakılmadığı bir ülke istiyoruz. Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğramadığı, düşünmenin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, kadınlara yönelik cinayet, şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu bir ülke istiyoruz. Dostlar; bunun yolu hep birlikte mücadele etmekten geçiyor. Unutmayalım ki tarihin sayfaları omuz omuza verdiğimizde karşımızdaki engelleri kumdan kalelere dönüştürdüğümüz sayısız örnekle doludur. Emeğin birliği, halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut yine bizleriz. Yeter ki, yaşadığımız bu güzelim ülkeye özlenen baharı, beklenen aydınlığı getirmek için birlikte mücadele edelim” ifadelerine yer verdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Aksaray Şube Başkanı Hüseyin Buluşan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı programı kapsamında yaptığı basın açıklaması kapsamında; “ İş kazalarında ve korunmasız iş ortamlarında çalıştırılarak ebediyete uğurladığımız arkadaşlarımıza selam olsun. Hep birlikte bir gün mutlaka emperyalizm zincirlerini kıracağız “ ifadelerine yer verdi.

Aksaray’da sendikalar, dernekler, ve partilerin yoğun katılım gösterdiği 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Programı, basın açıklamasının tamamlanmasının ardından meydanda halay çekilmesi ile sonlandı.

Ağustos Gerçe