Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun açıklamalarıyla duyurulan Aksaray Karkın Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), protokolü Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından onaylanmasının ardından tüzel kişilik kazandı. Projeye, Aksaray İl Özel İdaresi, Aksaray Belediye Başkanlığı, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, Aksaray Ticaret Borsası, Aksaray Ziraat Odası ve Aksaray TDİOSB Yatırımcıları Derneği gibi önemli yerel aktörler de kurucu ortak olarak katılıyor.
Yaklaşık 1.440 dekar alanda kurulacak olan bu dev yatırım, yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında bir bütçeye sahip. Tüm etaplar tamamlandığında, Aksaray ilinin sebze üretimi %50 oranında artacak ve yılda 50.000 ton fazla sebze üretimi sağlanacak.
Bu projeyle yalnızca tarımsal üretim artırılmakla kalmayacak, aynı zamanda yaklaşık 2 bin kişiye iş imkânı yaratılacak. İstihdamın %80’inin kadınlardan oluşacağı belirtilen bu projeyle, yerel halkın refah seviyesinin yükselmesi hedefleniyor.
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün, Aksaray için tarihi bir adım atıyoruz. Karkın Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, sadece bölgemizin ekonomik kalkınmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda tarım sektöründe ülkemizde örnek teşkil edecek bir model oluşturacak. Jeotermal enerji kullanımı, yenilenebilir enerji kaynakları ve kadın istihdamına verdiğimiz önemin projede vücut bulması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimizle de örtüşmektedir.” dedi. Kumbuzoğlu, projenin Aksaray’ın sebze üretiminde önemli bir artış sağlayacağını ve yerel halkın refahını artıracağını belirtti.
Proje, Türkiye’nin kent tarımı vizyonunu destekleyecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Kent Tarımı, gıda ihtiyaçlarının kent içinde üretilerek karşılanmasını ve bu üretimin doğrudan ya da işlenerek pazara sunulmasını amaçlayan bir uygulama olarak tanımlanıyor. Aksaray Karkın Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, bu vizyon doğrultusunda şehirlerin gıda güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.
Projede, tamamen topraksız ve otomasyonlu endüstriyel seralarda üretilecek ürünler, işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülecek. Ayrıca, jeotermal enerji başta olmak üzere, rüzgar enerjisi (RES), güneş enerjisi (GES) ve biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Bu sayede çevre dostu üretim gerçekleştirilirken, ürünlerin daha uygun fiyatlarla tüketiciye sunulması sağlanacak.
Aksaray Karkın Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, yalnızca bölgesel değil, ulusal anlamda da tarımsal üretimin arttırılması ve ekonomik kalkınmanın sağlanması adına önemli bir proje olarak dikkat çekiyor. Fatma Altınok