Aksaray’da cezaevleri sabahın erken saatlerinden itibaren bayram coşkusuna sahne oldu. Yakınlarının tahliyesini bekleyen vatandaşlar cezaevi önünde konvoylar oluşturarak sevinçlerini dile getirdi.
Mahkum yakınları, “Bugün bizim için bayram günü, Allah bir daha buraya kimseyi düşürmesin” ifadelerini kullandı. 11. Yargı Paketi TBMM’de kabul edilip yasalaşmasıyla hem açık hem de kapalı cezaevinde bulunan mahkumların tahliye edileceği bildirildi.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen düzenlemeye göre, yaklaşık 50 bin mahkum infaz indiriminden yararlanacak. Ancak deprem suçları bu kapsamın dışında tutuldu.
Deprem suçları dışında terör ve örgütlü suçlar, yakınlarına, eşe, çocuğa veya kendini savunamayacak kişilere yönelik ağır suçlar da düzenleme kapsamına dahil edilmedi.
İlk aşamada 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen suçlarla ilgili hükümlüler tahliye edilecek. Kapalı cezaevinde bulunanlar açık cezaevine, açık cezaevindekiler ise denetimli serbestlikle serbest bırakılacak.
Fatma Altınok

