… Evlilikleri ne bitirir diye düşündüğümüzde genellikleaklımıza içki, kumar,aldatma ya da işsizlik gibi belirgin birkaç şey gelir aklımıza.Halbuki işin aslıöyle değildir.Değişen dünya ve kültürle beraber problemler de değişmektedir.Birkaç madde ile..
…
Evlilikleri ne bitirir diye düşündüğümüzde genellikleaklımıza içki, kumar,aldatma ya da işsizlik gibi belirgin birkaç şey gelir aklımıza.Halbuki işin aslıöyle değildir.Değişen dünya ve kültürle beraber problemler de değişmektedir.Birkaç madde ile değinmek gerekirse,
-Bir insanın bu hayattaki yegane mutluluğu kendisi gibivar olabilmektir.Olduğu gibi kabul edilmek ve değerli olduğunuhissetmek.Aslında problemin kökü bu ihtiyaçların giderilmemesindenkaynaklanmaktadır.Bu ihtiyaçlarını gideren bireyler evliliklerinde genelliklemutlu olmaktadır.Bunun için evliliklerde ben ve biz olabilmeyi iyi kavramak veuygulamak gerekir.
-İkinci olarak evlilikteki en önemli husus karakteruyumudur.Farklı karakter özelliklerine saygılı olmak başarılabilse de de uç noktadaki farklılıklar problemoluşturmaktadır.
-Denklik durumu. Evlenecek bireylerin eşini seçerkendikkat edeceği en önemli husus birbirlerinin eğitim,kültür gibi birçok yöndendenginin olmasının gerektiğidir.Farklı eğitim ya da kültürden gelen bireylerbirbirlerini anlama yönünden sıkıntı yaşamakta sonrasında problemler aşılamamaktadır.
-Problem çözme becerisi. Sanırım bir evliliğin devamınıya da bitimini sağlayan en kritik nokta burası. Problem çözmeyi bilmiyoruz.Öfkenin en yoğun olduğu zamanlarda problemi çözmeye çalışıyor, duygularınyoğunluğuyla sağlıklı düşünemiyor ve kırıcı olabiliyoruz. Problem oluştuğundaonu hemen çözmeye çalışmak gibi bir saplantımız var. Önemli olan problemi hemençözmeye çalışmak değil sürece yayarak kontrol altına almaktır. Özellikle toplumumuzda bir anlık öfkeselkrizler bir anda çözülmeye çalışılmaktafakat netice alınamaktadır. Modelleme yoluyla öğrendiğimiz bu durumlar,farkındalık oluşturularak çözülebilirdurumlardır.
-Kadın ve erkeğin farklı özellikte olduklarını bilmemesi.Erkeğin beyni ile kadının beyni farklıdır. Erkek sonuç odaklı düşünürkenkadınlar süreç odaklı düşünürler. Birbirlerinin bir çok farklı özelliklerinerağmen birbirlerinden kendisi gibi düşünme beklentisinde olmaları farkındaolmadan birbirlerine yaptığı haksızlıktır. Sadece bu bilgi bile birçokolumsuzluğu kurtarabilir.
-Üstünlük yarışı. Çağımızın getirdiği bir çok akımınetkisiyle çiftler birbiriyle üstünlük yarışına girmektedir. Halbuki fıtratımızgereği bazı durumlarda kadın üstünken bazı durumlarda erkek üstündür.Önemliolan birbirinin hakkına girmeden sağ duyulu davranmayı becerebilmek ve saygılıolabilmektir.
-Aile politikalarının yanlışlığı da bir diğer etkendir. Evlenmeve boşanma öncesi bazı eğitimlerin alınması zorunlu olmalıdır.Aşama aşamaevliliğe gidilmesi gerektiği gibi aşama aşama boşanmaya gidilmelidir.Bir Türkerkeğini evden uzaklaştırmaya çalışmak, Türk gelenek ve göreneklerine uygun birdurum değildir. Bu politikalar yerine kendi toplum yapımıza uygun farklıpolitikalar belirlenmeli ve kademeli olarak ilerlenmelidir.
Bu konuda daha birçok madde sayılabilir. Unutmamak gerekirki evlenme, farklı karakter ve kültürdeki bireylerin birbirleriyle hayataalışması demektir. Bu süreçte anlaşmazlıkların olması gayet doğaldır. Önemliolan anlaşmazlıkların varlığı değil bu problemlere nasıl yaklaştığımızdır.Birey ve toplum olarak bilinçlenmemiz dileğiyle,
Selametle…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)