… TÜİK boşanma verileri incelendiğinde, ” 2018 yılındaboşanmaların %37.6′ sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, %20.4′ ü ise 6-10 yılıiçinde gerçekleştiği” bilgisi görülmektedir. Çiçeği burnunda onca evlilik.Evlilik ilişkileri gözlemlendiğinde, çiftlerin..
…
TÜİK boşanma verileri incelendiğinde, ” 2018 yılındaboşanmaların %37.6′ sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, %20.4′ ü ise 6-10 yılıiçinde gerçekleştiği” bilgisi görülmektedir. Çiçeği burnunda onca evlilik.Evlilik ilişkileri gözlemlendiğinde, çiftlerin ilk 5 yılda: birbirlerini dahayakından tanımaya fırsat buldukları, evlilikten beklentilerini belirledikleri,bir ihtimal çocuk planlarını yaptıkları, karşılaştıkları problemlerdeizledikleri çözüm yolları ile tecrübe kazandıkları vs. dolu dolu geçen birsüreç görülmektedir.
Peki çiftleri evlilik ilişkisine hazırlayacak onca süreçatlatılmışken, evlendikten sonra ne oluyor da ipler kopuyor, bu 5 yıl nedenriskli?
Bazı nedenleri aşağıdaki şekilde toparlamaya çalıştım.
-Sorunları susturmak: bazı çiftler yaşanılan problemlerkarşısında doğru adımlarla problemi çözme konusunda gayret göstermeyipsorunları susturabiliyor. Veya belirledikleri çözüm yolları soruna yeterinceçözüm getiremeyebiliyor. Daha iyi bir yol belirlemektense ‘başaramadık’hissiyatı ile ipleri koparabiliyorlar. Ya da çiftler sorunları görmezdengelebiliyor. Halbuki tartışmak, tartışabilmek, fikirlerini açıkça dile getirmekbir çok sorunun oluşmasını bile engelleyebilir.
Dinlememek: bazı çiftler sağlıklı iletişim konusunda emekharcamıyor. Partnerini dinlemiyor. Tahammül etmek istemiyor.
Sosyal medya etkisi: bazı çiftler sanal mecralardafazlaca vakit geçirip, partnerine kaliteli zaman ayırmayabiliyor. Bir de sorunyaşadıkları dönemde birinin telefona baktığı, diğerinin tv izlediği, var olansorunun da kendi kendine beklediği ortam teması oluşturulabiliyor. Sosyalmedyanın farklı bir etkisi daha var. Diğer çiftler sanal mecralarda oldukçaromantik ve mutlu karelerini paylaşırken, sorun yaşayan çift ‘diğerlerininyakaladığı mutluluğu biz evliliğimizde bulamadık, biz yanlış bir evliliğiniçindeyiz’ şeklinde düşüncelere kapılabiliyor.
Beklentilerin büyüklüğü: Çiftler ilişki ya da nişanlılıksüreçlerini evlilik sonrası süreçle karşılaştırdıklarında ‘evlilik aşkıbitirdi, hiçbir beklentimi karşılamadı’ şeklinde sitem edebiliyor. Veya evliliköncesi süreçte birbirlerine yalnızca bakımlı halleri ile görünen çift evlilik sonrası süreçte birbirlerine yönelikbeğenilme beklentisini aç bırakabiliyor. Bazı çiftler ”partnerim benim içinhazırlanmıyor, süslenmiyor, dışarı çıkarken parfüm sıkıyor, ama benim içinkendine bakım yapmıyor, aynı evin içinde dizi çıkmış pijama ile takılıpgidiyoruz’ şeklinde beklentilerinin karşılanmadığını dile getirebiliyor. Bazende örnek olarak ‘nişanlılık/ilişki sürecimizde her hafta sinemada romantik birfilm izlemek bizim olmazsa olmazımızdı, fakat evlendikten sonra eşim süreklimaç izliyor, bunu beklemiyordum’ şeklinde bir söylem ile karşılaşabiliyoruz.
Bu sayılan nedenler daha da artırılabilir. Çiftlerboşanma gerekçeleri olarak yukarıdakileri sayabiliyor. Bu durum karşısındabekar bireyler de evlilik sürecine dahilolma konusunda tereddüt ederek süreci erteleyebiliyor.
Çiftlerin evlilik sürecinin ilk yıllarında beklentileriniiyi tartması, uzun yıllar sonrasında evlilikten neler beklediklerinibelirlemeleri hayal kırıklıklarının önlenmesi için uygun bir adım olabilir.Aynı zamanda karşılaşılan problemlerde hemen yıkılmak veya çözümden kaçmakyerine problemle yüzleşmek ve çözüm adımlarını beraber belirleyerek evliliksürecinin olgunlaşması için çaba sarf etmek ilişki ile barışık ve mutlu birbirlikteliğin devamı için faydalı olabilir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)