Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SIFIR ATIK PROJESİ

vali pekmez: “geleceğimiz açısından

vali pekmez: “geleceğimiz açısından çokönemli bir proje”

cumhurbaşkanısayın recep tayyip erdoğan’ın eşi emine erdoğan öncülüğünde Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından başlatılan ‘sıfıratık projesi’ bilgilendirme ve uygulamaya geçiş toplantısı gerçekleştirildi.

valiliktoplantı salonunda aksaray valisi aykut pekmez başkanlığında yapılan toplantıyaeşi yeşim pekmez , cumhuriyet başsavcı vekili aylin kızıldere yalçınkaya, valiyardımcısı Şahin bayhan, emniyet müdürü ali karabağ, Özel İdare genel sekreteriramazan altundağ, İlçe kaymakamları, aksaray Üniversitesi, jandarmakomutanlığı, müftülük, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü, kültür ve turizm,milli eğitim, sağlık müdürlüğü yönetici ve temsilcileri İl defterdarıvebelediye başkanlığı temsilcisi katıldı.

toplantıdaÇevre ve Şehircilik İl müdürlüğü tarafından ‘sıfır atık projesi’ ile ilgilibilgi verilerek projenin amaçları hakkında tanıtım yapıldı.

sıfıratık projesinde”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını,atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veyaminimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması vegeri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlananbir hedef olduğu belirtildi. sıfır atık projesinin cumhurbaşkanlığıkülliyesi’nde uygulamaya geçirildiği ve tüm türkiye’de uygulanmasına yönelikçalışmaların eylül 2017 yılında başlatıldığı bildirildi.

kaynaklarsonsuz değil

aksarayvalisi aykut pekmez; yaptığı açıklamada; projenin bir yatırım projesiolmadığını ancak ülke geleceği açısından çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

sonyüzyılda dünya nüfusunun artışına dikkat çeken vali pekmez; “bugün dünya nüfusu7,5 milyara ulaştı. bununla beraber şehirleşmede arttı. hayat standartlarınındeğişmesi, teknolojinin gelişmesi dünyadaki kaynakların daha fazla kullanılmasısonucunu doğuruyor. bu kaynaklarda sonsuz değil. kaynakların verimlikullanılabilmesi, çevrede oluşan zararların önlenmesi ve ülkemiz açısından çocuklarımıza,torunlarımıza gelecek nesillere daha iyi bir kaynak sunumu yapmamız gerekiyor.bu nedenle bu projeyi iyi bir şekilde uygulamamız gerekiyor.” dedi.

buprojenin birinci amacının israfın önlenmesi olduğunu ifade eden pekmez;“projenin ikinci amacı da oluşan atığın azaltılmasıdır. Üçüncüsü ise oluşanatığın en kapsamlı şekilde geri dönüşüme kavuşturulmasıdır.  bu sayede kıt kaynakların daha verimlikullanılması yoluda açılmış olacak.” dedi.

buprojenin başarısı geleceğimiz için çok önemli

projeninuygulanmasının ilk önce kamu kurumlarından başlayacağını vurgulayan valipekmez; “okullarve belediyeler katılımıyla etkin şekilde takibi yapılarakuygulanacak proje ile vatandaşlarımızı da bu konudadaha duyarlı halegetireceğiz. bu konuda kurum amirlerimiz ve kaymakamlarımızdan beklentim;  proje ile bizzat ilgilenmeleri, süreç içindeyapılacak işlerin yapılıp yapılmadığını kontrol ederek alışkanlığınkazandırılmasınınsağlamalarıdır. bu projede başarı; geleceğimiz için sizlerin bizlerin bu işinüzerinde durması ile olur. evrak üzerinde plan yapıp kalınmamalı. bu konudahassasiyet gösterelim” diye konuştu.

valiaykut pekmez’in eşi yeşim pekmez  de cumhurbaşkanımızın eşi emine erdoğan  her programında bu konuya dikkat çektiğinibelirterek özellikle alışveriş poşetleri konusunda eskiden olduğu gibi ip örgü filekullanımını teşvik ettiğini aksaray’da da bu konuda bir çalışmayapılabileceğini belirtti.

toplantıyakatılan kurum temsilcileri görüşlerini aktarırken kamu kurumlarında görevlipersonelin bu konuda eğitimden geçirilerek atıkların yerinde ayrıştırılmasındagerekli hassasiyetin sağlanmasının sağlanabileceğini belirttiler.

toplantıdakamu kurumlarında yapılacak çalışmalarda odak noktası olarak adlandırılançalışma ekiplerinin oluşturulması, sıfır atık yönetimi sağlayacak ekiplerinçalışan personellerden oluşturulması, yine atıkların durumlarına göre; atıközellikleri, miktar, kaynak, atık biriktirme yöntemleri, depolama alanlarınailişkin atık yönetiminin ortaya konması konularında projede belirtilençalışmaların aksamaya meydan verilmeden oluşturularak uygulamaya geçilmesikararlaştırıldı.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Belediyesinden şok karar; Aksaray’da
Sıradaki Haber Kurban Bayramında Aksaray’da toplu ulaşım ücretsiz; İşte hareket saatleri!