Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sarı Pas Hastalığına Dikkat

Aksaray Tarım ve Orman

Aksaray Tarım ve Orman il Müdürlüğü buğday eken çiftçileri sarı pas hastalığı konusunda uyardı.

Aksaray’da buğday ekili arazilerde yapılan kontrollerde sarı pas hastalığı tespit edildiğini açıklayan Aksaray Tarım ve Orman il Müdürlüğü, bu hastalığa karşı koruyucu amaçlı ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini duyurdu.

Aksaray Tarım ve Orman il Müdürü Bülent Saklav yaptığı açıklamada; “Çiftçilerimizin buğday ekili alanlarda tarlalarını kontrol ederek sarı pas hastalığı görmeleri durumunda ilaçlı mücadele yapmaları tavsiye edilmektedir.  Mücadelede aşağıda belirtilen etken maddelere sahip Bitki Koruma Ürünlerinden birisini temin ederek ya da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesine başvurarak kullanılacak ilaçlar hakkında bilgi alarak ilaçlama yapılmalıdır” dedi.

Tarım Müdürlüğünün tavsiye ettiği ilaçlar “Prochloraz + Prothioconazole, Pyraclostrobin + Fluxapyraxod+ Mefentrifluconazole, Spiroxamine + Tebuconazole+ Prothioconazole, Tebuconazole + Azoxytrobin” olarak yayınladı kullanım dozları ve detaylı bilgi Aksaray Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nün resmi sitesinde yayınlandı.

Sarı Pas Hastalağı (Puccinia striiformis West) hastalığı ile ilgili bilgiler veren Tarım Ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav; İnsan beslenmesinde temel besin maddelerinden olan buğday, dünyada en yaygın olarak ekimi yapılan ve üretilen tahıldır. Buğday verimini etkileyen en önemli faktörler arasında hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıklar içerisinde buğday verimini olumsuz yönde etkileyen 3 pas türü bulunmaktadır. Bunlar sarı pas, kahverengi pas ve kara pastır. Pas hastalıkları oluşturdukları sporların ve püstüllerin renklerine göre isim almaktadırlar.

Sporlarla üreyen bu hastalığın sporları ilkbaharda aktif duruma gelirler. Eğer hava sıcaklığı 15°C ile 20°C arasında olursa ve ortamda %90 oranında yüksek nem olursa bu sporların gelişimi için uygun ortam oluşur. Bu hastalığa funguslar neden olur dedi.

Sarı Pas Hastalığının Belirtilerine de değinen Tarım ve Orman İl Müdürü Saklav; Sarı pas hastalığı diğer pas hastalıklarının içinde en erken görülenidir. Genel olarak yaprakların üst yüzeyinde görülür. Saplarında ve başaklarında da görülebilmektedirler. Sarı renklidir. Uzmanlar makine dikişine benzetirler. Bu sporlar sıra sıra dizilir. Yaprağın üzerindeki bir çizgi gibi olduğu için bu hastalığa çizgi pası da denilebilir. Bahar sonunda sarı renkli bu çizgiler yerini siyah sporlara bırakır. Bu sporlar rüzgârın etkisiyle yayılırlar. Yazları yabani buğdayların üzerinde, kışları ise ekilen buğdaylarda görülebilirler dedi.

Haber Avni Kuru