Endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre artış %11,25 olurken, on iki aylık ortalamalara göre yükseliş %33,01 olarak gerçekleşti.
Verilere göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi mart ayında bir önceki aya göre %4,39 yükseldi. Aynı gruptaki yıllık artış ise %35,82’ye ulaştı. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise aylık %0,84, yıllık %25,17 artış gösterdi.
Mart ayında en dikkat çeken kalem gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Bu grupta fiyatlar aylık bazda %9,69, yıllık bazda ise %48,33 arttı. Böylece gübre maliyetleri, tarımsal üretimdeki en güçlü maliyet baskılarından biri olmaya devam etti.
Uzmanlar, özellikle gübre fiyatlarındaki hızlı yükselişin üretim maliyetlerini artırarak önümüzdeki dönemde gıda fiyatları üzerinde yeni baskılar oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Artan maliyetlerin çiftçilerin ekim planlarını ve üretim miktarlarını da etkileyebileceği değerlendiriliyor.
Haber Merkezi

