Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMBRİYO TRANSEFER MERKEZİ İÇİN İMZALAR ATILDI

aksarayÜniversitesi (asÜ) ile konya

aksarayÜniversitesi (asÜ) ile konya ovası projesi (kop) bölge kalkınma İdaresiarasında imzalanan protokol çerçevesinde, bölgenin ihtiyaçları karşılayacak,uluslararası standartlara sahip embriyo transfer merkezi aksaray’akuruluyor. asÜ rektörü prof. dr. yusuf Şahin ve kop İdaresi başkanı İhsanbostancı protokolü imzaladı. 

– Şehre, bölgeye ve Ülkeyekatkı sunmak adına Çalışıyoruz –

kalitelidamızlık sığır yetiştiriciliğinde, dünya genelinde yaygın olarak kullanılanembriyo transferi uygulamalarının türkiye’de de yaygınlaştırılması amacıyla asÜveterinerlik fakültesi tarafından hazırlanan embriyo transferi eğitimi, uygulamave araştırma merkezi projesi hayata geçiyor. Çalışma kapsamında kop İdaresi ileönemli bir işbirliğine gittiklerini belirten rektör prof. dr. yusuf Şahin,yetiştiricilere ve sektördeki diğer paydaşlara embriyo transferininuygulanabilirliğinin gösterilmesi bakımından, sığır yetiştiriciliğinin yoğunolduğu aksaray’da bu merkezin kurulmasının anlamlı olduğunu kaydetti. projenindetaylarını anlatan Şahin, “Çalışmalarına başlanan, toplam bin 700 metrekarekapalı alana sahip embriyo eğitim, uygulama ve araştırma bölümü’nde spermalaboratuvarı, depolar, veteriner hekim, idari ve teknik personel odalarının yeraldığı, kesintisiz enerjiye sahip 30 baş kapasiteli donör hayvan ahırı bulunacak.kop İdaresinin mali destekleriyle hayata geçirilecek merkez, kombine bir ırkolarak ön plana çıkan simental ırkı sığırların genetik ilerlemesi üzerineçalışmalar yapacak. bu çalışmaların et ithaline çözüm olması bekleniyor. Şehre,bölgeye ve ülkeye katkı sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. belki farklımeslekler, kurumlar yahut kişiler olmasa da hayat devam eder ama gıda olmazsahayat devam etmez. bizim açımızdan bu mesele çok önemli. embriyo transfermerkezi’nde yapılacak her çalışma, ülkemizin ve insanımızın doğrudan faydasınıgörebileceği özellikler içeriyor” dedi.

– Üniversite-sanayi-kamuişbirliğinin güzel bir Örneği yaşanıyor –

türkiye’ninhayvancılık alanındaki en önemli sorunlarından birisinin doğum yapan ineklerdenyaklaşık yüzde 30 gibi yüksek bir oranının tekrar gebe kalmaması olduğunu, budurumun yüksek verim kapasitesine sahip çok sayıda ineğin erken yaşta kesimegönderilmesi anlamına geldiğini belirten kop İdaresi başkanı İhsan bostancı, önemlinoktalara dikkat çekti. İthalat yoluyla hayvansal ürün açığının kapatılmayaçalışıldığını belirten kop başkanı, “bu durum ülkemiz açısından büyük dövizkayıplarına sebep olmaktadır. embriyo transferi dâhil olmak üzere kullanılacakolan yeni teknolojiler sayesinde bu oranın aşağı çekilmesi mümkündür. proje ileözellikle ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmayı ve birimhayvandan elde edilen verimin ve dolayısıyla hayvancılıktan elde edilen gelirinarttırılmasını amaçlıyoruz. yılda ortalama 400-450 bin baş hayvan ithal edilenülkemizde aksaray Üniversitesi veteriner fakültesi bünyesinde yeni kurulacakembriyo transferi eğitimi, uygulama ve araştırma merkezinin çalışmalarınabaşlamasıyla birlikte, hem hızlı bir ıslah çalışması yapılmış olacak ve hem dehayvan ithalatının büyük ölçüde önüne geçilerek milli ekonomiye katkılarsağlanacak. kısa ve orta vadede bölgeye ve ülkeye, uzun vadede ise balkanlar veortadoğu gibi yakın coğrafyaya eğitim ve hizmet veren bir merkez olma hedefinitaşıyoruz. projenin gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı, tİgem, ticaret borsasıgibi kurumlarla çok paydaşlı olması Üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin degüzel bir örneğini oluşturmaktadır. projeye katkı sağlayan başta kalkınmabakanlığımız olmak üzere bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyekonuştu. 

yapılankonuşmaların ardından protokol imzalandı.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Belediyesinden şok karar; Aksaray’da
Sıradaki Haber Kurban Bayramında Aksaray’da toplu ulaşım ücretsiz; İşte hareket saatleri!