Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çiftçilerin uzun zamandır beklediği desteklemeleri hesaplarına yattı!

Çiftçilere ekim ayı mazot ve gübre desteği yatırıldı

Çiftçilere ekim ayı mazot

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl çiftçilere yapılan mazot ve gübre destek ödemeleri, Ekim ayı itibarıyla üreticilerin hesaplarına yatırıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 1 milyar 35 milyon liralık ödemenin çiftçilere aktarıldığını duyurdu.

Mazot ve Gübre Desteği Hesaplara Geçti

Bakan Yumaklı, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Başta bitkisel ürün sigortası ile mazot ve gübre desteği olmak üzere toplamda 1 milyar 35 milyon lirayı bugün üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Bereketli olsun.”

Destek ödemeleri kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan üreticilere, ürün bazında farklı miktarlarda mazot ve gübre desteği sağlanıyor. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine dekar başına 103 lira mazot ve 46 lira gübre olmak üzere toplam 149 lira ödeme yapılırken, çeltik üreticilerine dekar başına 250 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplamda 271 lira destek sağlanıyor.

Destek Miktarları Ürün Bazında Belirlendi

Destek ödemeleri, ürünlere göre farklılık gösteriyor. Fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplam 107 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut ve aspir için 124 lira, kütlü pamuk için ise 366 lira ödeme yapılıyor. Patates ve soya üreticilerine 193 lira, yağlık ayçiçeği ve kanola üreticilerine ise 142 lira destek ödemesi aktarılıyor. Nadas arazileri için de dekar başına 40 lira mazot desteği sağlanıyor.

Mazot ve Gübre Desteği Kalktı mı?

Son günlerde bazı basın organlarında mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Destek, yeni dönemde temel girdi maliyetleri esas alınarak revize edilmiştir,” denildi.

Çiftçiler E-Devlet Üzerinden Sorgulayabilir

Mazot ve gübre desteği ödemelerinin yatıp yatmadığını öğrenmek isteyen çiftçiler, e-Devlet sistemi üzerinden destek ödemelerini sorgulayabilecekler.

Haber Merkezi