Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray döviz yatağı

Gurbetçilerin fazla olduğu Aksaray’da

Gurbetçilerin fazla olduğu Aksaray’da bankalara para yatırmak isteyenler TL yerine döviz olarak yatırmayı tercih ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre döviz mevduat oranı en yüksek il Aksaray oldu. Aksaray’daki banka mevduatlarının yarısı döviz olarak tutuluyor.
BDDK’nın 2023 yılının ilk çeyreğini kapsayan “FİNTÜRK – Finansal Türkiye Haritası” verilerine göre, oransal olarak bakıldığında ise bankacılık sistemindeki tüm mevduatların yarısının döviz olarak bulunduğu tespit edildi. Döviz mevduat oranı en yüksek il olan Aksaray’da, bu durumun gurbetçisinin fazla olmasından kaynaklığı tahmin ediliyor.

BDDK’nın 2023 yılının ilk çeyreğini kapsayan FİNTÜRK verilerine göre en büyük döviz mevduatı 1,6 trilyon lira ile İstanbul’da bulunuyor. Ankara, 513 milyar liralık döviz mevduatı ile ikinci sırada yer alırken; Antalya, Bursa ve İzmir’deki döviz mevduatları da 100 milyar lirayı geçti.
Oransal bazda bakıldığında ise bankacılık sistemindeki tüm mevduatların yarısının dövizde bulunduğu Aksaray, ilk sırada yer aldı. Döviz mevduat oranı yüzde 49 olan Nevşehir ve tüm mevduatlarının yüzde 48’nin dövizde olduğu Yozgat, ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor.
Büyük şehirlere bakıldığında ise İstanbul’daki mevduatların yüzde 41’i, Ankara’dakilerin yüzde 32’si, İzmir’dekilerin ise yüzde 37’si dövizde bulunuyor.

Haber: Avni Kuru