Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağında “bilgi aktarımı” odaklı öğretim anlayışından “tarihsel düşünme becerilerini” ele alan tarih öğretimine geçiş yapıldı.
Bakanlık tarafından oluşturulan yeni müfredatta liselerde haftada iki ders saati olarak işlenen tarih dersi, geçiş, bugün ve gelecek bağlamda aktarılması için tarih okuryazarı bireyler yetiştirmek hedeflendi.
Ayrıca, Türk milletinin insanlığa katkıları, Türk tarihi ve kültürünü, milli kimliğin oluşumu gibi değerlenir korunması ve yaşarılması amacıyla duyarlılık gösterilmesi hedeflendi. Öğrencilerin, Atatürk kişilik özelliklerini ve yeteneklerini örnek alması için Atatürk’ün Türk milletine sağaldığı katkılar ele alınarak milli mücadele ve Türk inkılaplarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Bu kapsamda tarih alanında yapılan değişiklerle ile öğrencelerin, “Tarihsel analiz ve yorum” becerileri de geliştirilecek şekilde düzenlemelere gidildi. Sosyal tarih, dijital tarih, tematik yaklaşım ve eş zamanlı bakış açısı, tarihçilerin çalışma yöntemleri, terim ve kavramların aslına uygun bir şekilde kullanımı, Kültür ve medeniyet odaklı gibi konular yeni tarih müfredatına getirildi
Fatma Altınok