Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YAKIN GELECEKTE DÜNYANIN ÜÇTE İKİSİ KENTLERDE YAŞAYACAK

aksarayÜniversitesi (asÜ) rektörü prof.

aksarayÜniversitesi (asÜ) rektörü prof. dr. yusuf Şahin, şehrin ve ülkenin kentsel veçevresel alanlarda yaşadığı sorunlara, kalıcı özellikleri olan kongrelerledikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. 

– bir kamyon toprakla dört adetfidan yetiştiriliyor –

“5’inciulusal kentsel ve Çevresel sorunlar ve politikalar kongresi” açılış törenindekonuşan rektör Şahin, bu kongrede kent ve çevreye dair hemen her konudabildirilerin sunulduğunu kaydetti. kongrenin temellerinin 2009 yılındaatıldığını anımsatan asÜ rektörü, “hocaların hocası prof. dr. ruşen keleş’le bukonuyu 2009 yılında istişare ettikten sonra, tüm üniversitelerdeki kent veçevre kürsülerine birer mektup yazdık ve kongrenin nasıl olması gerektiğinisorduk. bugün beşinci kongreyi düzenliyoruz. sayın hocamız prof. ruşen keleş,ilk günden beri bizlerin hep yanında oldu. kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.kongrenin üçüncü kez asÜ ile ilişkilendirildiğini söyleyen ve kalıcı olmasıiçin gayret gösterdiklerini belirten prof. Şahin, kampüs içindeki ağaçlandırmaçalışmalarına değindi. kampüs zemininin -yaklaşık yarım metreden itibaren-tuzlu su ile kaplı olduğunu ve bu durumun ağaçlandırma çalışmalarını oldukçazorladığını kaydeden asÜ rektörü, “zemindeki tuzlu suyu drene etme imkânı yok.Çünkü suların tahliye edildiği kanal, kot olarak kampüsten daha yukarıdabulunuyor. ama zorluklara rağmen ağaçlandırma çalışmalarından en yüksek verimialmaya gayret ediyoruz. bunu da dışardan toprak çekerek yapmaya çalışıyoruz.yapay bir alana, yana kök salan fidanlar dikiyoruz. bir kamyon toprakla dörtadet fidan yetiştirebiliyoruz. bu konuda başlattığımız ‘acil toprak aranıyor!’kampanyamız devam ediyor. başladığımız noktaya göre şu anda çok daha iyi biryerdeyiz. daha da iyi olmak için gayretlerimiz devam ediyor” dedi.

– toplumsal sorunların büyükÇoğunluğu kent kökenli –

türkiye’dekent ve kırsal alan nüfus oranlarının -yarım yüzyıl öncesine kıyasla- tersinedönüğünü ve kentsel nüfusun yüzde 90’ın üzerine çıktığını söyleyen kent bilimciprof. dr. ruşen keleş, yakın gelecekte dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerdeyaşıyor olacağını vurguladı. toplumsal sorunların büyük çoğunluğunun kentkökenli olduğunun bilindiğine de dikkat çeken prof. keleş, “ne yazık ki;kentleşmenin, toplum, ekonomi ve çevre değerleri açısından oluşturduğusorunları, sağladığı yararlardan daha küçük boyutlara indirmeyi başarabilmişdeğiliz. bu nedenle kentleşmenin, daha uzunca bir süre güncel ekonomik, siyasalve yönetsel sorunlarımız arasında yer alacağı kuşkusuzdur. bütün bu sorunlarıntartışılması ve çözüm yollarının aranmasıyla yetinilmeyip, düşüncelerin veönerilerin kitaplaştırılarak kalıcı duruma getirilmesi önemli bir kazançolacaktır” dedi.

– sorunlar, bütünsellikİlkesinden kopuk Şekilde Çözülemez –

kentlerin,parçası oldukları toplumun olumlu ya da olumsuz bütün özelliklerine sahipkurumlar olduğunu ifade eden prof. ruşen keleş, kentlerin sorunlarına çözümbulmanın ve kentsel yerleşmeleri uygarca yaşanabilecek ortamlar yapabilmenin,-bir bütün olarak- toplumun genel tarihsel özelliklerinden ve güncelsorunlarını oluşturan yapısal etmenlerinden yola çıkmayı zorunlu kıldığınısöyledi. “bütünsellik İlkesi” çerçevesinde, kentsel ve çevresel sorunlardan hiçbirini, toplumun genel ekonomik ve çevresel özelliklerinden kopuk bir biçimdeçözümlemeye imkân olmadığını kaydeden prof. keleş, “bütünsellik yalnızcakonular ve sektörler açısından değerlendirilemez; bu, coğrafi konum ve zamanaçısından da özenle dikkate alınması gereken bir kuraldır” dedi. kongreningerçekleşmesine imkân sağlayan asÜ rektörü Şahin ve çalışma arkadaşlarınatakdirlerini sunan prof. ruşen keleş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “yereldemokrasi ve yerel yönetimler, kentleşme, kent tarihi, sürdürülebilirkentleşme, kentli hakları, Çevre sorunları, İklim değişikliği, göç ve sığınmacısonuçları… bunlar ve benzeri diğer konular dünya ve türkiye açısından önem arzetmektedir. kongrede, türkiye ve dünyadan sorunlara dikkat çekileceği gibiaksaray’ın yaşadığı kimi problemlere de değinilecektir. bu durum asÜ’nün,bulunduğu kentle yakınlaşma gereğini kavramış olmasının bir göstergesidir.”

– kongre anısına 60 adet fidandikimi yapıldı –

plakettakdiminden sonra asÜ eğitim fakültesi müzik bölümü Öğretim Üyeleri bir konsericra etti. hemen ardından da, sosyal yaşam merkezi’nin arkasında hazırlananalana, katılımcılarla birlikte 60 adet fidan dikildi. fidan dikme töreninde“acil toprak aranıyor!” kampanyasına katkı maksadıyla trabzon’dan getirilenyaklaşık 10 kilogramlık toprak da kullanıldı. rektör prof. dr. yusuf Şahin,fidan dikme etkinliğini, kongrenin somut bir çıktısı olarakdeğerlendirdiklerini ifade etti.  

Üçgün sürecek olan 5’inci ulusal kentsel ve Çevresel sorunlar ve politikalarkongresi’nde, 8 eşanlı oturumda, türkiye ve kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’ndengelen akademisyenler, çeşitli konularda bildiriler sunacak.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Üniversiteli genç öğrenciler, TEKNOFEST’ten
Sıradaki Haber Aksaray Üniversitesi’nden gurur tablosu: Öğrenciler TEKNOFEST’te ödül aldı!