Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Veriler açıklandı; Türkiye, matematik, fen ve okuma becerilerinde Dünya’da kaçıncı sırada?

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), 2022 yılına ait ülkelerin öğrencilerinin değerlendirildiği raporu açıkladı. Türkiye, bir önceki rapora göre yükselişe geçse de vatandaşlara parlak bir izlenim veremedi ve “eğitim alanında daha gidecek çok yolumuz var” dedirtti.

İngilizcesi Programme for International Student Assessment olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), 15 yaşındaki öğrencilerin başarılarını 2000 yılından bu yana her 3 yılda bir test ediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülen PISA raporunda Türkiye, matematik performansında 81 ülke arasında 39’uncu sırada yer alırken, çalışmada yer alan 37 OECD ülkesi arasında 32’inci sırada yer aldı. Türkiye, 2018 yılında açıklanan verilerde ise 79 ülkenin arasında 43’üncü sırada yer almıştı. PISA verilerine göre matematik performansında 2018 yılında ikinci sırada yer alan Singapur, 2022 verilerinde ilk sırada yer alırken, OECD ülkeleri arasında ilk sırada Japonya yer aldı.

PISA verilerine göre bilim (fen) sıralamasında Türkiye, 81 ülke arasında 34’üncü sırada yer alıyor. 2018 verilerinde 79 ülke arasında 40.sırada yer alan Türkiye, fen performansında da yükseliş gösterdi. Türkiye, teste dahil olan 37 OECD ülkesi arasında ise 29’uncu sırada yer aldı. PISA verilerinde yer alan 81 ülke arasında bilim (fen) performansında ilk sırada, matematik performansında olduğu gibi Singapur yer alırken, OECD ülkeleri arasında da yine Japonya ilk sıraya yerleşti.

PISA verilerinin test ettiği bir diğer konu da okuma becerileri oldu. Türkiye okuma becerilerinde 81 ülke arasında 36’ıncı sırada yer alırken, 37 OECD ülkesi arasında 30’uncu sırada yer aldı. 2018 verilerine göre yine yükselişe geçen Türkiye 2018 yılında 78 ülke arasında 41’inci sırada yer alıyordu. 2022 PISA matematik ve fen performansında birincilikte yer alan Singapur okuma becerisinde de ilk sırada yer aldı. OECD ülkeleri arasında ise matematik ve fen performansında ilk sırada yer alan Japonya, okuma becerisinde ikinci sırada yer alırken ilk sıradaki OECD ülkesi İrlanda oldu.

Haber: Hakan Hidayet Deniz