Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“ULUSLARARASI DİN SOSYOLOJİSİ SEMPOZYUMU” BAŞLADI

İnsanlığınavcılık/toplayıcılık, tarım/hayvancılık ve şehirleşme

İnsanlığınavcılık/toplayıcılık, tarım/hayvancılık ve şehirleşme şeklinde gelişimgösterdiğini ifade eden aksaray Üniversitesi (asÜ) rektörü prof. dr. yusufŞahin, daha önceki kuramların din kavramının şehirleşme aşamasında ortayaçıktığını ifade ettiğini, ancak yapılan çalışmaların ardından bu bilgilerindeğiştiğini kaydetti.

– göbeklitepe İnsanlıktarihi bilgilerini güncelledi –

asÜve muhafazakâr düşünce dergisi tarafından düzenlenen “uluslararası dinsosyolojisi sempozyumu” açılış töreninde konuşan rektör Şahin, kişilerin,disiplinin bir parçası olması hasebiyle sosyoloji alanının her zaman ilgiçekici olduğunu söyledi. daha önceki kuramların, din kavramının şehirleşmeaşamasında ortaya çıktığını öğrettiğini ancak göbeklitepe’de yapılançalışmalarla insanlık tarihine dair bilgilerin güncellendiğini kaydeden Şahin,“Çalışmalarda ilginç bir şey bulundu ve insanlık tarihinin 2 bin yıl geriyegittiği tespit edildi. orada altı tanesi ortaya çıkmış olan ve 20 tane olduğutahmin edilen, ‘t’ biçiminde, dini duygularla yapılmış anıtsal yapılar var. buyapılar, her biri 16 ton ağırlığında olan taşlarla inşa edilmiş ve bu taşlarbelirli bir mesafeden getirilmiş. yani din denilen kavram, insanlara bundan 12bin yıl evvel, ağırlığı yaklaşık 16 ton olan taşları belli bir mesafedengetirterek yapılar inşa ettiriyor…” dedi. “sosyoloji” ve “din” kavramlarını yanyana getiren bu etkinliğin kendisi açısından da son derece ilgi çekici olduğunubelirten Şahin, “türkiye’deki sosyoloji anlayışının gelişmesi ve yerli yerineoturtulması açısından bu sempozyumun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz”şeklinde konuştu.

– 35 oturumdan oluşansempozyum Üç gün sürecek –

muhafazakârdüşünce dergisi kurucu editörü serhat buhari baytekin ise her yıldüzenledikleri sempozyumun altıncısını, bu yıl asÜ’yle birlikte gerçekleştirmektenmutluluk duyduklarını söyleyerek, “muhafazakâr düşünce dergisi yaklaşık 15yıldır çıkıyor. dergimiz her sayısında farklı bir kavramı muhafazakârperspektiften ele aldığı gibi, farklı görüşler üzerinden de değerlendirmeleryapıyor” dedi. din sosyolojisinin son 10 yıldan beri türkiye gündemine girmeyebaşladığını ve alandaki çalışmaların arttığını ifade eden baytekin, sempozyumundüzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti. düzenleme kurulu başkanıprof. dr. mehmet ali kirman da çalışmanın mutfağına ilişkin kısa bir açıklamayaptı. 128 başvuru aldıklarını ve 105 tebliğin olduğunu ileten kirman, “79şehirden başvuru alındı. sempozyumumuzda büyük kısmı Üniversitelerden olmaküzere 57 kurumdan katılımcı var. bu etkinliğin, geleceğe umutla bakmamız veilham açısından hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.

sekretaryasınıasÜ doktor Öğretim Üyesi volkan ertit’in gerçekleştirdiği sempozyum, sanatmüziği dinletisinin ardından düzenlenen “açılış paneli” ile başladı. toplam 35 oturumdan oluşan sempozyum üç gün sürecek.

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürü
Sıradaki Haber Aksaray’da 100 Yılın Şiirleri ödüllerini aldı!