Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TOPLUMSAL CİNSİYET VE MEDYA KONFERANSI YAPILDI

aksarayÜniversitesi (asÜ) İletişim fakültesi

aksarayÜniversitesi (asÜ) İletişim fakültesi dekanı prof. dr. nezahat altuntaş duman,gazetelerin birinci sayfalarında kadınların neredeyse olmadığını, sadece beştebir oranında ve büyük çoğunlukla magazinsel biçimde yer aldığını söyledi. 

– kitaplar, Şarkılar,masallar, Çizgi filmler… –

İletişimfakültesi tarafından düzenlenen “toplumsal cinsiyet ve medya” konulukonferansta konuşan prof. duman, toplumsal cinsiyet çalışmalarının sonzamanlarda oldukça yoğunlaştığını ve bir alan haline geldiğini belirtti.toplumsal cinsiyetin, biyolojik bir ayrımdan öte, toplum tarafından üretilen veinşa edilen bir süreç olduğunu; kadın veya erkek olma durumuna toplumunyüklediği anlam ve bu çerçevede oluşan rolleri ifade ettiğini kaydeden dekan,“5-6 yaşlarından itibaren kişide toplumsal cinsiyetle alakalı fikirler oluşuyorve kalıcı hale geliyor. oyuncaklar da bile kızlar ve erkekler için farklılıklarvar. erkekler silah gibi şiddet ve güç vurgusunda bulunan oyuncaklarlaoynarken, kızlar daha çok bebek gibi oyuncaklarla büyüyor. kitaplarda,şarkılarda, masallarda, çizgi filmlerde, televizyon programlarında… hayatınbüyük bölümünde toplumsal cinsiyet sürekli olarak vurgulanıyor. aslında bebekleoynayan kız çocuğuna ileride anne olacağı, tabancayla oynayan erkek çocuğuna daileride güçlü olması gerektiği kodlanıyor. medyada da durum çok farklı değil”dedi.

– haber Öznesinin yüzde76’sını erkekler oluşturuyor –

kadınçalışanların medyada genellikle muhabir, magazin yazarı, kadın sayfası yazarıolarak görüldüğünü ve hiyerarşinin daha çok alt kademelerinde yer aldıklarınıifade eden prof. duman, siyaset ve ekonomi gibi haber alanlarında -sonzamanlarda pozitif gelişmeler olsa da- kadınların çok fazla görülmediğinisöyledi. gazete ve dergilerde kadın çalışanların oranının yüzde 30’larseviyesinde olduğunu vurgulayan İletişim fakültesi dekanı, “yönetim kademesindeise oran yüzde 15’lere kadar geriliyor. gazetelerin birinci sayfalarındakadınlar neredeyse yok; oran beşte bir kadar; yer alış şekilleri isemagazinsel. medya haberlerinin ancak yüzde 1’inde kadınlar kullanılıyor.buradaki yer alış şekli ise sanat, sosyal konular, suç ve şiddetle sınırlı.hukukta yüzde 8, politikada ise çok daha az bir oran söz konusu. haberöznesinin yüzde 76’sını erkekler, yüzde 24’ünü de kadınlar oluşturuyor.haberlerde, öldürülen ve şiddet gören kadınları afişe eden bir yaklaşım var.yani şiddeti uygulayan bir kenara bırakılıp, şiddet mağduru kadın üzerinden birkurguyla haberler veriliyor. bu manada haber dili çok önemli” dedi.

– hüzün sahnelerinin yüzde73’ünde kadınlar var –

televizyondakiduruma dair tespitlerini de sıralayan prof. nezahat altuntaş duman, şöyle devametti: “Çoğu zaman televizyonlarda kadın bedeni ya bir obje olarak, ya da eksikbir temsille kullanılıyor. televizyon içinde en popüler unsur diziler. budizilerde erkekler daha çok soğukkanlı, istikrarlı, cesur ve başarılı rolündeverilirken, kadınlar duygusallık, sadakat, zarafet, incelik gibi, toplumtarafından dayatılan güzellik algısı biçiminde sunuluyor. erkeği hâkim kılan,kadını ise ikincilleştiren bir dil söz konusu. dizilerde kadınlar daha çok aileiçinde, evde gösteriliyor ve şiddet gören, mağdur olan biçimde yansıtılıyor.dizilerde kadın-erkek temsili dengeli bir düzeyde gibi, ancak görünürlükaçısından bu denge erkekler lehine üçte iki şeklinde. kadınlar dizilerde büyükölçüde fiziksel özellikleriyle yorumlanıyor. her üç kadından ikisi zayıf vefit. kadınlar yüzde 20 oranında iş ortamında, yüzde 80 oranında ise farklıalanlarda görülüyor. Şiddet sahnelerinin yüzde 79’unda erkekler, ağlama vehüzün sahnelerinin yüzde 73’ünde kadınlar var. yani dizilerde kadınlara düşenrol, ağlamak. reklamlarda da kadınlar, ikna edilen ve ikna eden durumunda. hergün kadınlara nasıl görünmeleri gerektiğini dikte eden unsurlar var. temizlikve yemek yapan, ev içinde kadınlar…”

habermerkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Üniversiteli genç öğrenciler, TEKNOFEST’ten
Sıradaki Haber Aksaray Üniversitesi’nden gurur tablosu: Öğrenciler TEKNOFEST’te ödül aldı!